Ολιγοήμερη αγορά χρέους 1,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας
Την αναμενόμενη υπέρβαση ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος επιχειρεί να κάλυψει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προχωρώντας σε ειδικές συμφωνίες με τις τράπεζες, ώστε το χρέος να διαμορφωθεί στο 105% του ΑΕΠ.
27
Την αναμενόμενη υπέρβαση ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος επιχειρεί να κάλυψει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προχωρώντας σε ειδικές συμφωνίες με τις τράπεζες, ώστε το χρέος να διαμορφωθεί στο 105% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό.
Όπως αναφέρει σήμερα η Ελευθεροτυπία, μετά τις δύο απανωτές αναθεωρήσεις των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού από την Eurostat, οι επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με στοιχεία τα οποία οδηγούν σε υπέρβαση του στόχου που έχει τεθεί για το δημόσιο χρέος φέτος. Έτσι, γίνονται οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν στο τέλους του έτους να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, προκειμένου το χρέος να έρθει στα μέτρα των επίσημων προβλέψεων.
Η πρακτική της βραχυχρόνιας αγοράς χρέους από τις τράπεζες έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Το υπουργείο Οικονομικών «αποσύρει» με αυτό τον τρόπο ένα σεβαστό κομμάτι ομολόγων που διαπραγματεύονται στην αγορά, μειώνοντας έτσι ισόποσα το χρέος, ενώ με την αλλαγή του χρόνου τα ομόλογα αυτά επιστρέφονται με το αζημίωτο στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το 2000 οι βραχυχρόνιες αγορές χρέους έφθασαν τα 3 δισ. ευρώ και το 2001 το 1,3 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού αναφέρει ότι το 2002 το χρέος θα μειωθεί στο 105,3% του ΑΕΠ έναντι 107,3% το 2001, το πραγματικό χρέος, δηλαδή αυτό της κεντρικής κυβέρνησης, δείχνει ότι αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό. Στο εννεάμηνο ανήλθε στο 117% του ΑΕΠ (165,3 δισ. ευρώ) και μέχρι τα τέλη του έτους προβλέπεται ότι θα προσεγγίσει το 118%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Βερίκοκα στο φούρνο με μέλι
- Σπάνε ρεκόρ και… κατάρες δεκαετιών: Τι κυνηγούν στον τελικό του Μουντιάλ Αργεντινή, Ισπανία και… Εμπαπέ (pics)
- Ελέγχους σε διαιτολογικά κέντρα και κέντρα αισθητικής ξεκινά το υπουργείο Υγείας
- Τρεις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στη Χιλή – 500.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα
- Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Μάρω Κοντού
- Πολύνεκρο δυστύχημα στο Περού – Φορτηγάκι έπεσε σε γκρεμό, σκοτώθηκαν 14 άτομα
- Οι αισιόδοξοι ζουν έως και 8 χρόνια περισσότερο;
- Καιρός: Ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες σήμερα στην επικράτεια – Καταιγίδες στα βόρεια ορεινά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442