Νέος πρόεδρος της Σλοβενίας με 56,3% εξελέγη ο Γιάνες Ντρνόβσεκ
Νικητής των προεδρικών εκλογών της Σλοβενίας ανακηρύχθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιάνες Ντρνόβσεκ, καθώς, με καταμετρημένο το 96,1% των ψήφων, συγκέντρωσε ποσοστό 56,3% έναντι της αντιπάλου του, εισαγγελέως Μπάρμπαρα Μπρέζιγκαρ.
71
Νικητής των προεδρικών εκλογών της Σλοβενίας ανακηρύχθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιάνες Ντρνόβσεκ, καθώς, με καταμετρημένο το 96,1% των ψήφων, συγκέντρωσε ποσοστό 56,3% έναντι της αντιπάλου του, εισαγγελέως Μπάρμπαρα Μπρέζιγκαρ.
Λίγο νωρίτερα και βάσει των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τα exit polls, ο Σλοβένος πρωθυπουργός προηγείτο της αντιπάλου του με ποσοστό που κυμαινόταν στο 57,7-57,8%, ενώ η Μπάρμπαρα Μπρέζιγκαρ συγκέντρωνε το 42,2-42,3% των ψήφων.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτά τα αποτελέσματα. Έλαβα μεγάλο αριθμό ψήφων. Θα ανοίξουμε ένα καινούριο κεφάλαιο στην ιστορία της Σλοβενίας» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του 52χρονου Ντρνόβσεκ, ο οποίος ηγείται του κεντροαριστερού κόμματος Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και βρίσκεται στην πρωθυπουργία της χώρας τα τελευταία δέκα χρόνια.
Παράλληλα, συνεχάρη την αντίπαλό του, η οποία υποστηρίχθηκε από τα κεντροδεξιά κόμματα, λέγοντας: «Πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι πέρασε στο δεύτερο γύρο ήταν από μόνο του μια έκπληξη. Διεξήγαγε μια θαυμάσια προεκλογική εκστρατεία».
Όταν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και επίσημα, ο Ντρνόβσεκ θα γίνει ο δεύτερος πρόεδρος μετά την ανεξαρτησία της Σλοβενίας το 1991. Ο Ντρνόβσεκ θα διαδεχθεί στις 23 Δεκεμβρίου τον 61χρονο νυν πρόεδρο, Μίλαν Κούτσαν, τον μεταρρυθμιστή κομμουνιστή που θεωρείται ως «ο πατέρας της ανεξαρτησίας» και στον οποίο το Σύνταγμα απαγορεύει να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη θητεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Βασιλιάς Κάρολος: Επισκέπτεται τις ΗΠΑ στη σκιά του πολέμου στο Ιράν και του περιστατικού των πυροβολισμών
- Ένωση Διοικητικών Δικαστών για φθορές στο Εφετείο: Καταγγέλλει έλλειψη επαρκών μέτρων φύλαξης
- Ολυμπιακός: Κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»
- Χριστίνα Παππά: «Η γυναίκα που βοήθησα, μου έστειλε μήνυμα «θα πεθάνεις»
- Εγκαινιάστηκε ο νέος λιμένας Ιτέας
- Ανδρουλάκης: Η υπόθεση των υποκλοπών ενταφιάζεται για μια ακόμη φορά – Εκτακτη συνέντευξη Τύπου
- Υποκλοπές: Προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προαναγγέλλει ο Κεσσές – «Δυστοπία η απόφαση του Αρείου Πάγου»
- Ο Δουβίκας είναι δεύτερος σκόρερ στη Serie A, αλλά κρατάει χαμηλούς τόνους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442