Σε αντίσταση κατά της ρωσικής κατοχής καλεί τους Τσετσένους ο Μασχάντοφ
Να αντισταθούν στη ρωσική κατοχή κάλεσε τους Τσετσένους, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνους, ο αυτονομιστής πρόεδρος Ασλάν Μασχάντοφ, στο μήνυμά του επί τη ευκαιρία της έναρξης της θρησκευτικής εορτής του Ραμαζανιού.
Να αντισταθούν στη ρωσική κατοχή κάλεσε τους Τσετσένους, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνους, ο αυτονομιστής πρόεδρος Ασλάν Μασχάντοφ, στο μήνυμά του επί τη ευκαιρία της έναρξης της θρησκευτικής εορτής του Ραμαζανιού.
«Με την ευκαιρία του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, καλώ τον λαό μου να βρεί αφ εαυτού του τη δύναμη και να κάνει ό,τι είναι στο χέρι του για να επιβιώσει» δηλώνει ο Μασχάντοφ στο μήνυμά του. «Το έχουμε πράξει και στο παρελθόν και συνεχίζουμε σήμερα να καλούμε τη ρωσική διοίκηση να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και να καθήσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Όμως οι διοικητές και η τσετσενική αντίσταση έχουν επαρκείς δυνάμεις και αποθέματα για να ελευθερώσουν τούτη τη γη» καταλήγει το μήνυμα.
Εν τω μεταξύ, η διαδικασία αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία θα ξεκινήσει, «μόλις θα έχουν "εξαλειφθεί" οι αρχηγοί των αυτονομιστών ανταρτών και οι συνεργοί τους» διακήρυξε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Αμύνης Σεργκέι Ιβανόφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.
«Θεωρώ άσκοπο να ξεκινήσει η αποχώρηση των δυνάμεών μας από την Τσετσενία, όσο οι αρχηγοί των ενόπλων ομάδων και οι συνεργοί τους διαφεύγουν ακόμη της σύλληψης» τόνισε ο Ιβανόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βλαδιβοστόκ. Ο Ιβανόφ, την περασμένη Κυριακή, απέσυρε το σχέδιο για μείωση των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία και ανακοίνωσε την έναρξη ευρείας κλίμακας επιχείρηση ενάντια στους Τσετσένους αντάρτες έπειτα από την κατάηψη του θεάτρου από ενόπλους αυτονομιστές στη Μόσχα.
Η Μόσχα κατηγορεί τον Μασχάντοφ ότι οργάνωσε την κατάληψη του θεάτρου, γεγονός που διαψεύδει ο ίδιος ο αυτονομιστής ηγέτης. Την ευθύνη για την πράξη έχει αναλάβει ο Τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγεφ, ο οποίος διατείνεται πως ο Μασχάντοφ αγνοούσε τα πάντα.