Δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Κ.Σημίτης
Δεν θα συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε λύση για το πολιτικό πρόβλημα, μόνο και μόνο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός. Xαρακτήρισε επίσης θετικές τις δηλώσεις Ερντογάν ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού στο πρότυπο του βελγικού μοντέλου.
28
«Δεν είναι ορθή η άποψη ότι εμείς πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όποια λύση για το πολιτικό πρόβλημα, μόνο και μόνο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για τα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής και της εσωτερικής πολιτικής.
Ο Κώστας Σημίτης βρήκε την ευκαιρία να διαβεβαιώσει εκ νέου ότι «η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρεί ομαλά» και ότι αυτό εξακολουθεί να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα, όμως, και εν όψει του σχεδίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών για το πολιτικό πρόβλημα, υπενθύμισε την απόφαση στο Ελσίνκι ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι ανεξάρτητη από τη λύση του Κυπριακού.
«Τα δύο αυτά θέματα μπορεί να είναι συγγενή, τα δύο αυτά θέματα μπορεί να έχουν το ένα επιρροή στο άλλο, αλλά με βάση την απόφαση του Ελσίνκι, το καθένα κρίνεται χωριστά και εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό», τόνισε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε κάποια λύση, η οποία δεν εγγυάται τα όσα αποτελούν προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού, π.χ. την τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη σωστή λειτουργία της Πολιτείας».
Κατ αρχήν ικανοποίηση για τις δηλώσεις Ερντογάν
Πριν τη συνάντηση των κ.κ. Σημίτη και Στεφανόπουλου σε μία σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετικές τις δηλώσεις του ηγέτη του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επικράτησε στις τουρκικές εκλογές, ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού στο πρότυπο του βελγικού μοντέλου.
Ο Κ.Σημίτης αναφέρθηκε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον κ. Ερντογάν, καθώς και την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία αναμένεται σύντομα και γι αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες προετοιμασίας της. Στην παρατήρηση του κ. Στεφανόπουλου ότι ο Ερντογάν δεν θα έρθει στην Αθήνα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ο Κ.Σημίτης είπε «βεβαίως, αλλά είναι το καθοριστικό πρόσωπο στη γειτονική χώρα και από αυτή την επίσκεψη θα προκύψουν και οι θέσεις του για το Κυπριακό».
Πρωτόπαπας: Θετικά στοιχεία στο βελγικό μοντέλο
Με κατηγορηματικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε πως η Αθήνα δεν γνωρίζει τι περιλαμβάνει το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, το οποίο ωστόσο, αναμένεται σύντομα να κατατεθεί.
Οι δυσκολίες της συγκυρίας (δηλαδή η ασθένεια Ντενκτάς και η πολιτική ρευστότητα στην Αγκυρα) είναι υπαρκτές αλλά προσωρινές και δεν ανατέλλουν τη διαδικασία, παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ως προς το βελγικό μοντέλο στο οποίο αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως αυτό έχει ορισμένα στοιχεία που είναι θετικά.
Με την ευκαιρία, τέλος, επισήμανε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι υπέρ της μιας κυριαρχίας της ενιαίας εκπροσώπησης και μιας λύσης που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ρουσόπουλος: Πάγια θέση της ΝΔ
Με τις σημερινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός αποδέχεται πλήρως τις πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Θόδωρος Ρουσόπουλος.
Ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι πάγια θέση της ΝΔ αποτελεί η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασισθεί στην Συνάντηση Κορυφής της Κοπεγχάγης και να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.
«Θυμίζουμε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που όλοι επιθυμούμε, πάντα βέβαια στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» προσέθεσε.
Τελευταία ενημέρωση 19:30
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Πολυτελή ακίνητα: Πωλείται το ιδιωτικό νησί του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου της Swarovski κοντά στη Βενετία
- Συνταγή: Κέικ λεμονιού
- «Άνοιξη της δυσαρέσκειας» στη Ρωσία; – Ο Πούτιν απέναντι σε αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας
- ΗΠΑ: Θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς από τη Γερμανία
- Κοινωνικός τουρισμός: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Ποιοι πρέπει να σπεύσουν
- Τραμπ: Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη
- Πως τα blueberries επηρεάζουν το σώμα μας;
- Μετράει αγωγές η Κάιλι Τζένερ – Ακόμη μία οικιακή βοηθός καταγγέλλει κακομεταχείριση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442