Με τον Αμερικανό πρόεδρο συναντήθηκε ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ
Με τον Τζορτζ Μπους συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, προκαλώντας την αντίδραση της Βαγδάτης, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να επιβάλουν στους επιθεωρητές τη δική τους πολιτική στο Ιράκ.
Με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους συναντήθηκε την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, προκαλώντας την αντίδραση της Βαγδάτης, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να επιβάλουν στους επιθεωρητές τη δική τους πολιτική όσον αφορά το Ιράκ.
Πηγές του ΟΗΕ και της αμερικανικής κυβέρνησης υποστήριξαν ότι ο Μπλιξ, συνοδευόμενος από τον διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, μετέβη στο Λευκό Οίκο, με σκοπό να ενημερώσει τον πρόεδρο Μπους και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι για το έργο και τις αρμοδιότητες που πρόκειται να αναλάβουν οι επιθεωρητές, όταν καταστεί δυνατή η επιστροφή τους στο Ιράκ.
«Πρόκειται για μία συνήθη ενημέρωση» δήλωσε Αμεριακανός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι ο κ. Μπλιξ έχει ήδη επισκεφθεί τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βρετανία, όλες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Αφαλείας του ΟΗΕ, με δικαίωμα αρνησικυρίας στο ψήφισμα που προωθείται από τις ΗΠΑ για το Ιράκ.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος «που θα κινηθούμε» υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος και παρατήρησε πως ο «ο Μπλιξ θα είναι ο άνθρωπος που θα βρεθεί στο επίκεντρο. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα σχηματίσει μία ομάδα και θα μπει μέσα (στο Ιράκ)».
Διαφορετική πάντως άποψη έχει η Βαγδάτη, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για προσπάθεια επηρεασμού των επιθεωρητών.
«Δεν πρόκειται (οι ΗΠΑ) να επιτρέψουν στους άλλους να δουλέψουν ελεύθερα. Θέλουν να τους επιβάλουν τη δική τους πολιτική στο Ιράκ και όχι να συμμορφωθούν προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ» δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου Μοχάμεντ Μεχντί Σαλέχ στη Βαγδάτη.