Περιφρονούν οι ΗΠΑ την πρωτοφανή αμνηστία Σαντάμ προς τους κρατούμενους του Ιράκ
«Τυπικός πολιτικός ελιγμός ενός βάναυσου δικτάτορα» αποτελεί για την κυβέρνηση Μπους η άνευ προηγουμένου χορήγηση αμνηστίας σε όλους του κρατούμενους των ιρακινών φυλακών, την οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Κυριακή το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.
51
«Τυπικός πολιτικός ελιγμός ενός βάναυσου δικτάτορα» αποτελεί για την κυβέρνηση Μπους η άνευ προηγουμένου χορήγηση αμνηστίας σε όλους του κρατούμενους των ιρακινών φυλακών, στην οποία προχώρησε αιφνιδιαστικά την Κυριακή το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.
Λίγες ώρες αφότου ο Ιρακινός ηγέτης άνοιξε της φυλακές του Ιράκ -δίνοντας για πρώτη στην 23χρονη κυραρχία του αμνηστία σε πολιτικούς κρατουμένους- σε ένδειξη «ευγνωμοσύνης» προς το ποσοστό της τάξεως του 100% που του «χάρισαν» οι πολίτες στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την παραμονή του στις επάλξεις για μία ακόμη επτετία, ο Κόλιν Πάουελ ήταν… σαφής:
«Ειλικρινά πιστεύετε ότι εάν αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για το καθεστώς θα τους επιτραπεί να βγούν και να μείνουν έξω; Ή θα επιστρέψουν στη φυλακή σε διάστημα τριών ημερών;» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για να συμπληρώσει πως η χορήγηση γενικής αμνηστίας δεν «είναι τίποτε άλλο από ένας τυπικός πολιτικός ελιγμός ενός βάναυσου δικτάτορα».
Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC από τη Βαγδάτη, μεταξύ των απελευθερωθέντων πολιτικών κρατουμένων βρίσκονται και άτομα, την ύπαρξη των οποίων αρνούνταν το καθεστώς του Σαντάμ.
Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση άφησε ασχολίαστη την αιφνιδιαστική εξέλιξη, αρκούμενη να αναφέρει πως «απλώς δεν αλλάζει τίποτα». Στο Ιράκ, πάντως, κάτι… άλλαξε· και μόνο τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα και οι φωτογραφίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων είναι ενδεικτικά.
Οι πύλες των φυλακών άνοιξαν και εκατοντάδες κρατούμενοι κατέκλυσαν τους δρόμους του Ιράκ, διακηρύσσοντας την αιώνια πίστη τους προς τον Σαντάμ. Της αμνηστίας εξαιρούνται, πάντως, όπως γνωστοποιήθηκε την Κυριακή οι δράστες δολοφονικών ενεργειών, οι οποίοι μπορούν να αποφυλακισθούν μόνο κατόπιν έγκρισης των συγγενών των θυμάτων τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ενεργοποιείται μόνιμο πλαίσιο ενίσχυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας
- Η πριγκίπισσα Ιμάν της Ιορδανίας και ο Τζαμίλ Αλεξάντερ Θερμιώτης περιμένουν το δεύτερο παιδί τους
- Για «λαϊκισμό» μιλάει ο Μητσοτάκης της αισχροκέρδειας – Με «καρφιά» για το ΠΑΣΟΚ «ομολογεί» τον φόβο ΝΔ για την επάνοδο Τσίπρα
- Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή
- Για πρώτη φορά, γεωλόγοι είδαν τον γήινο φλοιό να σκίζεται και να απελευθερώνει λάβα
- Ο Οκέκε παραμένει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
- Το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία έβαλε ο Δένδιας σε συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου
- Το «αντίο» της ΕΛΑΣ στην Πάολα Ρεβενιώτη – «Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ορατότητα και ελευθερία»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442