Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Aρχισε στην Αθήνα η Διάσκεψη Κορυφής των Δημάρχων του Κόσμου

Aρχισε στην Αθήνα η Διάσκεψη Κορυφής των Δημάρχων του Κόσμου

«Πόλεις πέρα και πάνω από τα σύνορα» είναι το σύνθημα της διάσκεψης των δημάρχων του κόσμου, που διοργανώνεται από το Δήμο Αθηναίων. Κατά την έναρξη της διάσκεψης, το λόγο έλαβαν, οι Δ.Αβραμόπουλος, Κ.Καραμανλής, Τ.Γιαννίτσης, Τ.Χυτήρης και πολλοί δήμαρχοι.

37

«Πόλεις πέρα και πάνω απο τα σύνορα» είναι το σύνθημα της διάσκεψης των δημάρχων του κόσμου, που άρχισε τις εργασίες της την Παρασκευή το πρωί και διοργανώνεται από το Δήμο Αθηναίων.

Κατά την έναρξη της διάσκεψης το λόγο έλαβαν, εκτός από τον δήμαρχο Αθηναίων, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης και ακολούθησαν ομιλίες πολλών δημάρχων, όπως Νέας Υόρκης, Μόσχας, Ουάσιγκτον καθώς και εκπροσώπων του ΟΗΕ, της UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και ΔΟΕ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για το κοινό -όπως είπε- όραμα των πολιτών, την παγκόσμια δημοκρατία, καθώς οι πολίτες του κόσμου επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης σήμερα, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση για το περιβάλλον στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην Τουρκία και την Κύπρο, χώρες στις οποίες οι πολίτες επιθυμούν την ειρηνική λύση των προβλημάτων τους καθώς για αυτούς «μετράει το αύριο και όχι οι προκαταλήψεις του παρελθόντος».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας ΚΑραμανλής υποστήριξε πως η Αθήνα μπορεί να αποτελέσει «πόλο έμπνευσης για μεγάλους στόχους και κοινά οράματα» και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του παρελθόντος και διέξοδοι στα εμπόδια του παρόντος.

Τόνισε, επίσης, την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει ως συνέπεια την αναβάθμιση της ίδιας της Δημοκρατίας και ανέφερε πως τα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται να προστεθούν στους πληθυσμούς των πόλεων πάνω από 2 δισ. άνθρωποι. Για αυτό πρέπει να δημιουργηθούν πόλεις ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων και όχι πόλεις αποξένωσης.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής υπήρξε πολύ αισιόδοξος για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σε κλίμα ασφάλειας, καθώς «υπάρχει ισχυρή θέληση των Ελλήνων να πετύχουν».

ΑΠό την πελυρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης είπε πως η διπλωματία των πόλεων είναι μια νέα εξέλιξη στη διπλωματία και μπορεί να βοηθήσει εκεί που η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να επέμβει ή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Τέλος, ο κ. Χυτήρης -μιλώντας εκ μέρους του πρωθυπουργού- έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, του Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος δικαίως χαρακτηρίστηκε «άνθρωπος της χρονιάς» για την δράση του μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην πόλη του.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης αναφέρθηκε στη δύναμη των δήμων να ασκούν επιρροή στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε με καλά λόγια στην προσπάθεια της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα την αναδείξουν σε μεγάλη πόλη του μέλλοντος, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος απο τα έργα για την Ολυμπιάδα που επισκέφθηκε. Δήλωσε επίσης ότι θα χρησιμοποιήσει όλες τις εμπειρίες των άλλων πόλεων προκειμένου να κερδίσει η Νέα Υόρκη το χρίσμα για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Στη σημερινή συνεδρίαση παρέστησαν επίσης οι υποψήφιοι για τη δημαρχία Αθηνών: Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Τζανετάκος, Γ. Δημαράς και ο υποψήφιος για την Υπερνομαρχία Αθηνών Μ. Γλέζος. Μετά τη λήξη της πρωϊνής συνεδρίασης, οι σύνεδροι αναχώρησαν για την πλατεία Δημαρχείου με ποδήλατα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies