53

Τα ελληνικά δικαστήρια είναι αναρμόδια να εκδικάσουν τις αγωγές αποζημιώσεων των θυμάτων της γερμανικής κατοχής εκτιμά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, σύμφωνα με απόφαση που δημοσίευσε αργά το βράδυ της Τρίτης, διαφοροποιούμενο από την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με πλειοψηφία 6 – 5, έκρινε ότι «στο παρόν στάδιο εξελίξεως του διεθνούς Δικαίου εξακολουθεί να υφίσταται γενικώς παραδεδεγμένος κανόνας του Δικαίου αυτού, κατά τον οποίο ένα κράτος δεν δύναται να εναχθεί παραδεκτώς ενώπιον δικαστηρίου άλλου κράτους για αποζημίωση από κάθε είδους αδικοπραξία που έλαβε χώρα στο έδαφος του forum και στην οποία εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο ένοπλές δυνάμεις του εναγομένου κράτους, είτε σε καιρό πολέμου είτε σε καιρό ειρήνης».

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με προηγούμενη κρίση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά δικαστήρια είναι αρμόδια να εκδικάσουν αγωγές αποζημιώσεως κατά αλλοδαπού δημοσίου. Ο Αρείος Πάγος είχε παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο με τη σειρά του θα στείλει την υπόθεση εκ νέου στο Α τμήμα του Αρείου Πάγου για κρίση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ