Στις επιτυχίες των Αρχών για εξάρθρωση της 17Ν αναφέρθηκε ο Μ.Χρυσοχοΐδης
Ο ορισμός του πρόσφυγα και άλλων προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, η ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών, η διεύρυνση της ΕΕ και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, συζητήθηκαν στο Ατυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.
31
Ο ορισμός του πρόσφυγα και άλλων προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, η ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών, η διεύρυνση της ΕΕ και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, συζητήθηκαν στο Ατυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κοπεγχάγη.
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος και Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ κ. Λούμπερς για θέματα προσφύγων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης συμφώνησε με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας των ατόμων που έχουν πραγματική ανάγκη, τόνισε όμως ότι το πρόβλημα, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, είναι τα άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα και πείθονται από τα κυκλώματα διακίνησης να κάνουν αίτηση ασύλου. Αποδεικνύεται ότι τα άτομα αυτά ασκούν καταχρηστικά το δικαίωμα αιτήσεως ασύλου, πρόκειται δηλαδή για λαθρομετανάστες.
Η Ελλάδα, χώρα της ΕΕ που έχει εκτεταμένα εξωτερικά σύνορα, είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει αφενός όσους υπηκόους τρίτων χωρών πραγματικά διώκονται, και αφετέρου την επικράτειά της και τις τοπικές κοινωνίες από τις παράνομες αυτές διακινήσεις ατόμων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε την ανάγκη κοινής πολιτικής στο θέμα της φύλαξης των συνόρων και της επαναπροώθησης και συνεργασίας για εθελούσια ή αναγκαστική επιστροφή στη χώρα τους των παρανόμως εισελθόντων ατόμων.
Όσον αφορά ειδικότερα την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης, κυρίως της Αφρικής και της Ασίας, οι οποίες συνήθως δεν συνεργάζονται, ο Ελληνας υπουργός ζήτησε το θέμα, λόγω της σοβαρότητάς του, να τεθεί προς συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής ώστε να εξευρεθούν πρακτικοί τρόποι εκπλήρωσης από τις χώρες αυτές των υποχρεώσεών τους.
Για την τρομοκρατία η δανική προεδρία ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής πλευράς και της Europol για συνεργασία. Επίσης προχωρούν οι ενέργειες για σύναψη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Eurojust και των ΗΠΑ καθώς και για τη σύναψη συμφωνίας δικαστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ (έκδοσης και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής).
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ο οποίος στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων ευχαρίστησε την ΕΕ για τη συμπαράστασή της και τη συμμετοχή της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ζήτησε συνεργασία στον τομέα της πληροφόρησης για να είναι πιο αποτελεσματική η μάχη κατά της τρομοκρατίας σε επίπεδο πρόληψης.
Για την τρομοκρατία
Κατά τη διάρκεια γεύματος με τον Αμερικανό ομόλογό τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί προέβησαν σε επιμέρους τοποθετήσεις για το θέμα της τρομοκρατίας και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης έκανε εκτεταμένη αναφορά στις πρόσφατες επιτυχίες των ελληνικών διωκτικών Αρχών για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, αναφέρθηκε στη στενή και αποτελεσματική συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις αμερικανικές και τις βρετανικές υπηρεσίες στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών και υπογράμμισε την ανάγκη κοινής συστράτευσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ακολούθως, ο κ. Πετσάλνικος στην παρέμβασή του τόνισε ότι στην προώθηση της συνεργασίας ΕΕ και ΗΠΑ στον τομέα της δικαστικής συνδρομής πρέπει να ληφθούν υπόψιν ιδιαίτερα οι βασικές αξίες που αποτελούν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και ότι όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με παράλληλη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη.
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι περισσότερη ασφάλεια δεν σημαίνει λιγότερες ελευθερίες, αλλά ότι η διεύρυνση της ασφάλειας των πολιτών πρέπει να σημαίνει ταυτόχρονα και μεγαλύτερη διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι ευχαριστημένος» με τη νέα πρόταση του Ιράν – Αλλά προτιμά να μην το ισοπεδώσει
- Κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς – Διαμαρτυρία των κατοίκων
- Ατύχημα στον Άραξο – Στο νοσοκομείο τρεις δημοσιογράφοι μετά από πτώση σκάλας σε τελετή
- Γιώργος Χριστοδούλου: «Ήμουν ο πρώτος ηθοποιός που παραιτήθηκε από την ‘Λάμψη’»
- Ο Μάικ Τζέιμς ζήτησε συγγνώμη για την αποβολή του: «Δεν θα μιλάω για τους διαιτητές» (pic)
- Καλοκαίρι στον αέρα: Ακυρώσεις, ελλείψεις καυσίμων και ο εφιάλτης των πανάκριβων διακοπών
- Βροχερή η φετινή Πρωτομαγιά – Ξεπέρασε τα 55 mm το ύψος βροχής στη Σέττα Εύβοιας
- Εσείς θα βλέπατε την ταινία «Θα παντρευτώ μια πόρνη για να κάνω οικονομία»;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442