25

«Αφήστε το αυτοκίνητο και πάρτε το ποδήλατο» ετοιμάζεται να μας πει την ερχόμενη εβδομάδα (16-22 Σεπτεμβρίου) το ΥΠΕΧΩΔΕ. Έτσι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακινήσεων θα μας προτρέψει να αφήσουμε τα 2,3 εκατ. αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Αθήνα στο γκαράζ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το ΥΠΕΧΩΔΕ φέτος δεν θα αρκεστεί σε μία μόνο Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, αλλά προγραμματίζει μία ολόκληρη εβδομάδα με κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις, κυρίως στο κέντρο των Αθηνών.

Στόχος είναι να αναδειχθεί το άλλο πρόσωπο της Αθήνας και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους της πρωτεύουσας να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς όπως τα ποδήλατα και να αξιοποιήσουν καλύτερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μερικές από τις «εκπλήξεις» που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η «πεζοδρόμηση» της λεωφόρου Πανεπιστημίου και της οδού Σκουφά, η πειραματική απαγόρευση των ΙΧ στο μικρό δακτύλιο για δυόμισι ώρες καθημερινά και μονά-ζυγά στο μεγάλο δακτύλιο και δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς.

Ωστόσο τα μέτρα αυτά κρύβουν και ένα «μυστικό» καθώς εκτός από εορταστικά είναι και πιλοτικά, καθώς στις σκέψεις των αρμοδίων είναι την Εβδομάδα Χωρίς Αυτοκίνητο να δοκιμαστούν στην πράξη ορισμένα μέτρα τα οποία μπορεί να επεκταθούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Συζητείται δηλαδή το κλείσιμο του κέντρου της πόλης για δύο με δυόμισι ώρες καθημερινά για τα ΙΧ και να επιτρέπονται μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα δίκυκλα. Ωστόσο καθώς τα ΙΧ που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα ξεπερνούν τα 2,3 εκατ. και η αναλογία κατοίκων/οδηγών έχει φθάσει στην αναλογία 2,07 προς 1.

Στο τέλος της εβδομάδας οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, Μεταφορών Χρίστος Βερελής και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» θα παρουσιάσουν από το σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα των νέων ποδηλατοδρόμων που θα αποκτήσει η Αθήνα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ