Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 14o
Αναπτυξιακή βοήθεια 50 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει η Ελλάδα στην Αλβανία

Αναπτυξιακή βοήθεια 50 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει η Ελλάδα στην Αλβανία

Διμερή συμφωνία οικονομικής συνεργασίας υπέγραψε τη Δευτέρα στα Τίρανα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος. Στο πλαίσιό της, η Ελλάδα θα χορηγήσει στην Αλβανία 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα ιδρυθεί κοινό κέντρο κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

28

Διμερής συμφωνία οικονομικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, υπογράφτηκε τη Δευτέρα στα Τίρανα μεταξύ του Αλβανού υπουργού Οικονομίας Αρμπέν Μάλαϊ και του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ελλάδα θα χορηγήσει στην Αλβανία 50 εκατ. ευρώ, κατά το διάστημα 2002 – 2006, που θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την κατασκευή έργων υποδομής.

«Η Ελλάδα και με τη συγκεκριμένη συμφωνία έμπρακτα αποδεικνύει ότι αγαπάει τον αλβανικό λαό. Γεωγραφικά είμαστε δυο γείτονες λαοί, που θα ζήσουμε μαζί. Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο πιο πλούσιος. Σημασία έχει η εδραίωση της ειρήνης και της φιλίας, η ασφάλεια και η σταθερότητα, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας», σημείωσε ο κ. Λοβέρδο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Αρμπέν Μάλαϊ, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην Αλβανία και ειδικότερα για τη βοήθεια των 50 εκατ. ευρώ σε προγράμματα προτεραιότητας της αλβανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται προγράμματα υποδομών, δικτύου ενέργειας υψηλής τάσης Ελμπασάν – Ποντγκόριτσα, προγράμματα για την παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό και κατάρτισης στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία των δυο χωρών να εξελιχθεί συνεχώς, καθώς αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις και για τους χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και για τους οποίους υπάρχει δέσμευση για βελτίωση της θέσης τους.

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης την απόφαση των δύο χωρών να δημιουργήσουν ένα κέντρο για την πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς «όταν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα σε μια βαλκανική χώρα, υπάρχει πρόβλημα για όλα τα Βαλκάνια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies