Στα νερά του Έλβα βυθίζεται ώρα με την ώρα και πιο πολύ η ιστορική Δρέσδη
Δραματικά επιδεινώνεται ώρα με την ώρα η κατάσταση στη Δρέσδη, καθώς τα ορμητικά νερά «καταπίνουν» τη μία μετά την άλλη τις συνοικίες της ιστορικής πόλης· συνεχίζει να ανεβαίνει η στάθμη του Έλβα, ενώ οι Γερμανοί πλημμυροπαθείς αγγίζουν τους 4.200.000.
Δραματικά επιδεινώνεται ώρα με την ώρα η κατάσταση στη Δρέσδη της Γερμανίας, καθώς τα ορμητικά νερά «καταπίνουν» τη μία μετά την άλλη τις συνοικίες της ιστορικής πόλης· στους 14 ο αριθμός των νεκρών στην ανατολική Γερμανία, την ώρα που η στάθμη του ποταμού Έλβα εξακολουθεί να ανεβαίνει και οι πλημμυροπαθείς αγγίζουν πλέον τους 4.200.000. Συνολικά 89 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε Κεντρική Ευρώπη και Ρωσία λόγω της θεομηνίας.
Οι Αρχές της ανατολικής Γερμανίας εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς αγνοείται η τύχη 21 ανθρώπων και υπάρχουν τουλάχιστον 100 βαριά τραυματίες. Το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε, πάντως, η επιχείρηση του γερμανικού στρατού για την εκκένωση περιχώρων της Δρέσδης.
Μέχρι στιγμής έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους περίπου 33.000 κάτοικοι των κοινοτήτων Πίρνα και Χεϊντενάτου, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ από την ιστορική πόλη. Την Πέμπτη, ακόμη 30.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην περιοχή της Σαξονίας, ενώ εκκενώθηκε και το Μίλμπεργκ, μία μικρή πόλη του Βραδεμβούργου.
Στο έλεος της φύσης η ανατολική Γερμανία
Σωστικά συνεργεία εγκατέλειψαν από τη νύχτα της Πέμπτης τις προσπάθειες προστασίας των ιστορικών κτιρίων της Δρέσδης. Ήδη τα νερά έχουν καλύψει την ιστορική πλατεία Θεάτρου, όπου βρίσκεται το αναγεννησιακό κτίριο της Όπερας Σέμπερ και άλλα κτίρια. Στο έλεος των πλημμύρων βρίσκονται και πολλά κτίρια αρχιτεκτονικής μπαρόκ.
Ανεπανόρθωτες ζημίες έχουν υποστεί πολλοί αρχαιολογικοί θησαυροί και εκφράζονται φόβοι πως και άλλα μνημεία, που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αποκαταστάθηκαν πρόσφατα, διατρέχουν κίνδυνο από τις συνεχιζόμενες πλημμύρες.
Η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, καθώς η στάθμη του ποταμού Έλβα αγγίζει το υψηλότερο ρεκόρ των τελευταίων 157 ετών. Τα νερά του ποταμού «καταπίνουν» κυριολεκτικά τη μία μετά την άλλη τις συνοικίες της Δρέσδης, ενώ οι Γερμανοί πλημμυροπαθείς ανέρχονται βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων σε 4.200.000 άτομα· η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας εκατομμυρίων ευρώ και φοροαπαλλαγές προς τα θύματα των πλημμυρών.
Στους 89 οι νεκροί σε Κεντρική Ευρώπη και Ρωσία
Οι νεκροί από τις πρωτοφανείς πλημμύρες της τελευταίας εβδομάδας στην Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία ανέρχονται συνολικά σε 89 άτομα. Πλημμύρες, όμως, αντιμετωπίζει και η Κίνα – τις χειρότερες εδώ και τέσσερα χρόνια, οι οποίες έχουν οδηγήσει στο θάνατο 43 ατόμων. Στην άλλη άκρη του κόσμου, στο Μεξικό, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 αγνοούνται μετά την κατάρρευση δύο φραγμάτων λόγω των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων.
Πίσω στην Ουγγαρία, οι Αρχές παρακολουθούν τη στάθμη του Δούναβη να ανεβαίνει, ενώ στην Αυστρία τα ορμητικά νερά οδήγησαν στην κατάρρευση γέφυρας, προκαλώντας πανικό. Στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, η στάθμη του Δούναβη έφθασε στο υψηλότερο σημείο των 50 τελευταίων ετών, αλλά πιστεύεται ότι δεν θα υπάρξει υπερχείλιση. Πάντως, η Εθνική Πινακοθήκη, που απέχει εκατό μέτρα απο το ποτάμι έκλεισε και μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία τα έργα που υπήρχαν στο εσωτερικό της.
Αρκετά οδικά περάσματα μεταξύ Σλοβακίας και Αυστρίας έκλεισαν· οι περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος του Δούναβη στην Ουγγαρία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ μετά την Αυστρία και την Σλοβακία, και η Ουγγαρία απαγόρευσε τη ναυσιπλοϊα στο Δούναβη.
Εν τω μεταξύ, στην Τσεχία οι αστυνομικές Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή στις περιοχές της Πράγας που έχουν εκκενωθεί από τους κατοίκους τους, καθώς έχουν σημειωθεί πολλές απόπειρες λεηλασιών και κλοπών. Ήδη την Παρασκευή, μία γυναίκα από τη Σλοβακία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, καθώς κρίθηκε ένοχη για απόπειρα κλοπής στην τσεχική πρωτεύουσα.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Πράγας ανακοίνωσε ότι περίπου 215.000 Τσέχοι πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, που μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους. Η κακοκαιρία βρίσκεται, πάντως, σε ύφεση και η στάθμη των υδάτων έχει αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.