Νέα Υόρκη: Αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα επιβλαβών τρανς- λιπιδίων περιέχουν πολλά τρόφιμα, χωρίς όμως αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία τους, σύμφωνα με το Washington DC Center for Science in the Public Interest (CSPI).


Τα λίπη τρανς δημιουργούνται όταν τα φυτικά έλαια υδρογονώνονται εν μέρει, προκειμένου να γίνουν πιο σταθερά. Μάλιστα βάσει πρόσφατων μελετών βρέθηκε ότι το συγκεκριμένο είδος λιπών μπορεί να έχει εξίσου επιβλαβείς επιπτώσεις με τα κορεσμένα λίπη στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα λίπη τρανς εντοπίζονται συγκεκριμένα σε τρόφιμα όπως είναι η μαργαρίνη, οι επεξεργασμένες τροφές, καθώς επίσης και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας (σε μικρότερες ποσότητες).


Σύμφωνα με τη CSPI, είναι δύσκολο να καταμετρηθεί με ακρίβεια η περιεκτικότητα των τροφίμων σε λίπη τρανς, γι’ αυτό στις συσκευασίες αναγράφεται μια ενδεικτική τιμή των ποσοτήτων που εμπεριέχονται σε αυτά. Οι αρμόδιοι επιστήμονες τονίζουν πως δεν υπάρχουν συστάσεις για την προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης επεξεργασμένων λιπών, αλλά συνιστάται στους καταναλωτές να ελαττώσουν την ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπών στα 20 γραμ. κατα μέσο όρο.


Σε κάθε περίπτωση πάντως ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν λίπη. «Ο αγοραστής που ενδιαφέρεται να ελαχιστοποιήσει τις ποσότητες τρανς λιπών που προσλαμβάνει, καλό είναι να επιλέγει τροφές που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη γενικότερα» δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος της CSPI. Επιπλέον, τόνισε πως είναι επιβεβλημένη η αναγραφή των περιεκτικοτήτων των τροφών σε λίπη, προκειμένου να ελαττωθεί η συχνότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων.

health.in.gr