Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μερικώς υδρογονωμένα  λίπη

Μερικώς υδρογονωμένα λίπη «κρύβονται» σε πολλά τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης

Νέα Υόρκη: Αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα επιβλαβών τρανς- λιπιδίων περιέχουν πολλά τρόφιμα, χωρίς όμως αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία τους, σύμφωνα με το Washington DC Center for Science in the Public Interest (CSPI).

Νέα Υόρκη: Αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα επιβλαβών τρανς- λιπιδίων περιέχουν πολλά τρόφιμα, χωρίς όμως αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία τους, σύμφωνα με το Washington DC Center for Science in the Public Interest (CSPI).


Τα λίπη τρανς δημιουργούνται όταν τα φυτικά έλαια υδρογονώνονται εν μέρει, προκειμένου να γίνουν πιο σταθερά. Μάλιστα βάσει πρόσφατων μελετών βρέθηκε ότι το συγκεκριμένο είδος λιπών μπορεί να έχει εξίσου επιβλαβείς επιπτώσεις με τα κορεσμένα λίπη στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα λίπη τρανς εντοπίζονται συγκεκριμένα σε τρόφιμα όπως είναι η μαργαρίνη, οι επεξεργασμένες τροφές, καθώς επίσης και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας (σε μικρότερες ποσότητες).


Σύμφωνα με τη CSPI, είναι δύσκολο να καταμετρηθεί με ακρίβεια η περιεκτικότητα των τροφίμων σε λίπη τρανς, γι’ αυτό στις συσκευασίες αναγράφεται μια ενδεικτική τιμή των ποσοτήτων που εμπεριέχονται σε αυτά. Οι αρμόδιοι επιστήμονες τονίζουν πως δεν υπάρχουν συστάσεις για την προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης επεξεργασμένων λιπών, αλλά συνιστάται στους καταναλωτές να ελαττώσουν την ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπών στα 20 γραμ. κατα μέσο όρο.


Σε κάθε περίπτωση πάντως ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν λίπη. «Ο αγοραστής που ενδιαφέρεται να ελαχιστοποιήσει τις ποσότητες τρανς λιπών που προσλαμβάνει, καλό είναι να επιλέγει τροφές που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη γενικότερα» δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος της CSPI. Επιπλέον, τόνισε πως είναι επιβεβλημένη η αναγραφή των περιεκτικοτήτων των τροφών σε λίπη, προκειμένου να ελαττωθεί η συχνότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων.

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024