Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 20o
Στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων συνελήφθησαν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ

Στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων συνελήφθησαν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει εντός 15 ημερών να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων των ατόμων που έχει συλλάβει στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως όρισε την Παρασκευή ομοσπονδιακό δικαστήριο.

31

Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει εντός 15 ημερών να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων των ατόμων που έχει συλλάβει στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως όρισε την Παρασκευή ομοσπονδιακό δικαστήριο.

«Η εξουσία που έχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσον αφορά στη σύλληψη και κράτηση ατόμων είναι εντυπωσιακή. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τη δύναμή της, προκειμένου να συλλάβει άτομα στο πλαίσιο μίας έρευνας που περιβάλλεται από μυστικότητα» γράφει -μεταξύ άλλων- η ομοσπονδιακή δικαστής Γκλάντις Κέσλερ στην απόφαση.

Έτσι -σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση- η αμερικανική κυβέρνηση υποχρεούται να δημοσιοποιήσει τα ονόματα όλων όσοι έχουν συλληφθεί με αφορμή με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, επιτρέποντας μόνο δύο εξαιρέσεις: εάν δηλαδή ο κρατούμενος αποτελεί σημαντικό μάρτυρα που θα καταθέσει για την υπόθεση ή εάν ο ίδιος ο συλληφθείς δεν επιθυμεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

Η Γκλάντις Κέσλερ όρισε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα και τα ονόματα των συνηγόρων που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες. Ωστόσο, δέχθηκε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης να μην αποκαλυφθεί ο τόπος κράτησης των συλληφθέντων, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η δικαστής απέρριψε πάντως το επιχείρημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο η αποκάλυψη των ονομάτων των συλληφθέντων θα επέτρεπε στις τρομοκρατικές οργανώσεις να «παγώσουν» την πρόοδο στις έρευνες των διωκτικών Αρχών.

Η εν λόγω απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου εκλαμβάνεται ως «σημαντική νίκη» από πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, που αντιτάχθηκαν στην κυβερνητική πολιτική των μυστικών συλλήψεων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη συλλάβει σχεδόν 1.200 άτομα μετά τις επιθέσεις, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ήδη απελαθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies