Ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανεξάρτητα από το πολιτικό πρόβλημα, λέει η Γερουσία των ΗΠΑ
Η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο υποστηρίζεται η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει λύση του πολιτικού προβλήματος.
28
Μια εβδομάδα μετά την υιοθέτηση από την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ψηφίσματος με το οποίο υποστηρίζεται η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει λύση του πολιτικού προβλήματος, στο ίδιο πνεύμα και η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας υιοθέτησε ομόφωνα πανομοιότυπο ψήφισμα, το οποίο εισηγήθηκε η ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου, στις 19 Ιουνίου 2002.
Το ψήφισμα είχε την υποστήριξη του προέδρου της επιτροπής, Τζο Μπάιντεν, αλλά και του ισχυρότερου Ελληνοαμερικανού νομοθέτη, Πολ Σαρμπάνη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής Τραπεζικών Θεμάτων, που την περίοδο αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, καθώς στην αρμοδιότητά της εμπίπτει ο χειρισμός των οικονομικών σκανδάλων που έχουν συγκλονίσει τη χώρα.
Διπλωματικοί παρατηρητές στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι η αναμενόμενη υιοθέτηση του εν λόγω ψηφίσματος από τις ολομέλειες και των δυο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να επιδράσει θετικά και να ενισχύσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, καθώς -ως ένα βαθμό- θα αποτελεί «σημείο αναφοράς» για τον χειρισμό του θέματος από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ταυτόχρονα, εκφράζεται η ελπίδα ότι θα αποτελέσει και έναν επιπλέον μοχλό πίεσης προς την τουρκική πλευρά ώστε να επιδείξει αυτή την αναγκαία διαλλακτικότητα που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας εντός του έτους.
Το ψήφισμα αναφέρει ότι «αν και η επιτυχής επίλυση του Κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, απούσης μιας τέτοιας λύσης η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την λύση του Κυπριακού προβλήματος, χωρίς η τελευταία να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη, και με όλους τους σχετικούς παράγοντες να λαμβάνονται υπόψη».
Πανομοιότυπο κείμενο υιοθετήθηκε και στην υποεπιτροπή της Βουλής με πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανού βουλευτή Μάικ Μπιλιράκη.
Στο μεταξύ, Γλαύκος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς είχαν την Παρασκευή την τελευταία τους συνάντηση πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Κύπριος πρόεδρος έδωσε απαντήσεις στο άτυπο έγγραφο για το εδαφικό, που είχε υποβάλει στην προηγούμενη συνάντησή τους ο Ντενκτάς.
Συγκρατημένη αισιοδοξία από Ντε Σότο
Απογοητευμένος από την έως τώρα πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά αισιόδοξος ότι τα όποια εμπόδια μπορούν τελικά να ξεπεραστούν, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο.
Ο Ντε Σότο ανέφερε ότι η παρούσα διαδικασία των συνομιλιών αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τις δύο πλευρές στην Κύπρο να εξεύρουν λύση στο Κυπριακό και να επωφεληθούν από κοινού από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Περουβιανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς, όπως εξήγησε, πιστεύει ότι το ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού δεν αφορά μόνο την κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και την ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η Ντέλσι Ροντρίγκεζ απαντά στο αν συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για την σύλληψη του Μαδούρο – Ο ρόλος του Ρούμπιο
- Τι κρύβεται πίσω από την πτώση σε χρυσό, Bitcoin και Big Tech
- Ο Ζάκερμπεργκ «κλέβει» στέλεχος της Amazon
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442