Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε ή η λήψη συμπληρωμάτων αυτής συμβάλλει στη μείωση του ρυθμού έκπτωσης των διανοητικών λειτουργιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Archives of Neurology.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε ή η λήψη συμπληρωμάτων αυτής συμβάλλει στη μείωση του ρυθμού έκπτωσης των διανοητικών λειτουργιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Archives of Neurology.
Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συντελεί στην επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων. Τρόφιμα στα οποία υπάρχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (όπως το μαρούλι ή το σπανάκι), το καλαμπόκι, τα καρύδια και οι ελιές.
Στην έρευνα που έγινε στο Ιατρικό Κέντρο St. Luke στο Σικάγο έλαβαν μέρος συνολικά 2.800 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 65 έως και 102 ετών. Καθένας τους έπρεπε να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις. Η επιλογή των ερωτήσεων ήταν τέτοια, ώστε να διαπιστώσουν οι επιστήμονες ποια ήταν η διανοητική κατάσταση των συμμετεχόντων. Επιπλέον, οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές και μια σειρά από ερωτηματολόγια που αφορούσαν στις διατροφικές τους συνήθειες. Στα τελικά συμπεράσματα συνεκτίμησαν πιθανούς παράγοντες που επηρεάζουν τις διανοητικές ικανότητες των ατόμων, όπως το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο ή το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Έπειτα από τρίχρονη ιατρική παρακολούθηση των ασθενών οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα συμπεράσματα της νέας έρευνας έδειξαν ότι οι διανοητικές ικανότητες των συμμετεχόντων που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε παρουσίασαν μικρότερη έκπτωση ή διατηρήθηκαν σταθερές.
H ίδια ερευνητική ομάδα, κατόπιν άλλων ερευνών, παρουσίασε και νέα ευρήματα που αφορούν στην επίδραση της βιταμίνης Ε στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτών των μελετών, οι μεγάλες ποσότητες λήψης της συγκεκριμένης βιταμίνης φαίνεται να συσχετίζονται και με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Μόρις σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση η βιταμίνη φαίνεται να έχει προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο.