Σε πομπή του ΝΑΤΟ σχεδίαζε να επιτεθεί η 17Ν, σύμφωνα με την Κυρ. Ελευθεροτυπία
Ένα πολεμικού τύπου πολλαπλό χτύπημα με ρουκέτες κατά αυτοκινητοπομπής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης KFOR κατά τις μετακινήσεις της από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια και το Κόσοβο ετοίμαζε η 17Ν, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Ενδείξεις για την πρώτη «πολεμικού χαρακτήρα» επιχείρηση της 17Ν έχουν στα χέρια τους οι Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, βρέθηκαν σχέδια επίθεσης (με υπονόμευση δρόμων και ταυτόχρονα πυρά από μπαζούκας) εναντίον πομπής της KFOR, κατά τη μετακίνησή της προς τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο.
Το πεδίο της επιχείρησης τοποθετείται στον άξονα Θεσσαλονίκης – Σκοπίων και ίσως αποτελούσε το δεύτερο μεγάλο «βήμα», μετά τη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς.
Δεν αποκλείεται να ήταν το «μεγάλο χτύπημα» για το οποίο έγινε λόγος στο τελευταίο ραντεβού του «αρχηγού» στο Παγκράτι. Εκεί φέρεται να δόθηκε η εντολή για «κάτι μικρό φέτος» (βόμβα στον Πειραιά) και «κάτι μεγάλο μετά». Η επιχείρηση αυτή σχεδιάστηκε πολλές φορές και παρέμεινε ο μεγαλεπήβολος στόχος του μέχρι την ημέρα της σύλληψής του.
Αξιωματούχοι του αντιτρομοκρατικού επιτελείου έμειναν άναυδοι ακούγοντας άτομα που κρατούνται ως μέλη της 17Ν να αναπτύσσουν το παραπάνω εφιαλτικό σενάριο «πολέμου», που ευτυχώς έμεινε μόνο στα σχέδια αφού δεν πρόλαβαν να το οργανώσουν και να το εκτελέσουν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.
Στις συνομιλίες τους με αξιωματικούς και όχι σε επίσημες καταθέσεις, μέλη της 17Ν είπαν ότι πολλές φορές επισκέφθηκαν τη διαδρομή των αυτοκινητοπομπών, ότι είχαν επιλέξει ήδη κατάλληλες τοποθεσίες για να πλήξουν με ρουκέτες αλλά και με παγιδευμένα αυτοκίνητα αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η οργάνωση είχε προχωρήσει και πέραν του επιτελικού σχεδιασμού σε κινήσεις για την πραγματοποίηση της επίθεσης όπως τον εντοπισμό των χώρων όπου θα εγκαθιστούσαν τη «δύναμη πυρός» τους σε κύρια σημεία των πιθανών διαδρομών.
Οι άτυπες αυτές μαρτυρίες για τα σχέδια επιβεβαιώνονται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και από ευρήματα μέσα στις γιάφκες, όπου μελλοντικά αναμένεται να αντληθούν στοιχεία και για άλλες επιθέσεις που σχεδίαζε από καιρό η οργάνωση.