Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνελήφθη και ανακρίνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν

Συνελήφθη και ανακρίνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν

Ο θεωρούμενος από τις Αρχές ως αρχηγός της 17Ν, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, πιστεύεται ότι είναι ο άνθρωπος που συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στους Λειψούς. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Μιχάλης Οικονόμου με το οποίο ήταν γνωστός.

30

Ο θεωρούμενος από τις Αρχές ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, πιστεύεται ότι είναι ο άνθρωπος που συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στους Λειψούς. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Μιχάλης Οικονόμου με το οποίο ήταν γνωστός.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να κάνει επίσημες ανακοινώσεις το μεσημέρι της Πέμπτης, αλλά προς το παρόν βεβαιώνεται τόσο από αστυνομικές όσο και από κυβερνητικές πηγές ότι πρόκειται για μία «σημαντική προσαγωγή», η ακριβής βαρύτητα της οποίας μένει να αποδειχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η προσαγωγή ή σύλληψη του συγκεκριμένου ανθρώπου σηματοδοτεί μία νέα φάση στις προσπάθειες για την επιχείρηση εξάρθρωσης της 17Ν: από τη φάση εντοπισμού των εκτελεστικών οργάνων και της λεγόμενης «νέας γενιάς» της τρομοκρατικής οργάνωσης, στον ηγετικό της πυρήνα.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης που είχε το βράδυ της Τρίτης από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη φέρεται να έδωσε σαφή εντολή να υπάρξει πλήρης σιωπή των διωκτικών αρχών, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαρροή που θα έθετε σε κίνδυνο την όλη επιχείρηση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ενημερώσει την Πέμπτη την Κυβερνητική Επιτροπή.

Ο Οικονόμου έχει συλληφθεί και ανακρινόταν καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία στους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και επαναλάμβανε μόνο -και συνεχώς- ότι το όνομά του είναι Μιχάλης Οικονόμου.

Παρ όλα αυτά, το προφίλ και τα χαρακτηριστικά αυτού του 60χρονου, περίπου, άνδρα ταιριάζει με εκείνο του Αλ.Γιωτόπουλου, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από το 1986. Επιπλέον, Οικονόμου φαίνεται πως είναι το επώνυμο της μητέρας του και ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες πανεπιστημιακών στη Γαλλία, χρησιμοποιούσε συχνά αυτό το όνομα.

Ο Μιχάλης Οικονόμου συνελήφθη στους Λειψούς όπου διατηρούσε εξοχική κατοικία με τη σύντροφό του Μαρί Τερέζ (ή Μαϊτέ) Πεϊνό, γαλλικής υπηκοότητας και βασκικής καταγωγής, καθηγήτρια γαλλικών στο Ελληνογαλλικό Κολέγιο της Αγίας Παρασκευής. Ο ίδιος ο σύντροφός της είχε σπουδάσει Οικονομικά στη Γαλλία και δήλωνε καθηγητής ή και υπάλληλος του Νομισματοκοπείου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στους Λειψούς πήγαινε την τελευταία 20ετία, αλλά η πολυτελής κατοικία του εκεί έχει κατασκευαστεί τα τελευταία 15 χρόνια περίπου.

Η εντυπωσιακή ως προς την εκτέλεσή της προσαγωγή ή σύλληψη έγινε στην προβλήτα του νησιού, την ώρα που ο Οικονόμου ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε «ιπτάμενο δελφίνι» με προορισμό την Πάτμο. Η σπουδή της αστυνομίας και η ασυνήθιστα δημόσια επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής αποδίδεται σε πληροφορίες ότι θα επιχειρούσε να διαφύγει προς την Τουρκία.

Η Μαϊτέ Πεϊνό, στο όνομα της οποίας ήταν γραμμένο το σπίτι στους Λειψούς, είχε πολύχρονη δικαστική διαμάχη με τις δημοτικές αρχές του νησιού, καθώς το σπίτι είχε διαφορετικό χρώμα (κόκκινο ή σομόν, σύμφωνα με τη φωτογραφία που δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία) από το καθιερωμένο. Στις δίκες που έγιναν ο Μ.Οικονόμου φέρεται να παρέστη υπό αυτό το όνομα.

Η πρώτη εικόνα που αποκόμισαν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και της Σήμανσης από το σπίτι στους Λειψούς είναι, σύμφωνα με Τα Νέα, ότι αυτό έχει υποστεί «εκκαθάριση» από κάθε πιθανό ενοχοποιητικό στοιχείο, όπως αντικείμενα, χειρόγραφα, άλλα έγγραφα κ.λπ. Το γεγονός ενισχύει τις υποψίες ότι σχεδίαζε να διαφύγει, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 18 ημερών.

Λίγο μετά την επιχείρηση στους Λειψούς κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής διεξήγαγε επιχείρηση σε οροφοδιαμέρισμα της οδού Βουτζά 40 στο Βύρωνα, το οποίο ήταν η κατοικία του ζεύγους στην Αθήνα από το 1993. Ιδιοκτήτρια του σπιτιού, και πάλι, εμφανιζόταν η Μ.Πεϊνό, η οποία δεν έχει προσαχθεί και αναζητείται. Πληροφορίες τη φέρουν να πάσχει από σοβαρή ασθένεια.

Από το σπίτι αυτό, στο Βύρωνα, κατασχέθηκαν μία γραφομηχανή, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, πιστωτικές κάρτες, τραπεζικοί λογαριασμοί, άλλα έγγραφα και ίσως κάποια κλειδιά.

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά μαρτυρίες ότι στην εξοχική κατοικία του Οικονόμου, στους Λειψούς, είχε θεαθεί τα τελευταία 3-4 χρόνια ο καταζητούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, ο Κουφοντίνας πιστεύεται ότι βρίσκεται σε περιοχή της Αττικής, είτε φιλοξενούμενος είτε σε κρησφύγετο της οργάνωσης για έκτακτες περιπτώσεις. Πιστεύεται μάλιστα ότι είχε προλάβει να πάρει μαζί του οπλισμό από τη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, στο Παγκράτι, και να εξαφανίσει κάποια στοιχεία που βρίσκονταν εκεί.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι πολύ σύντομα (πιθανότατα έως το απόγευμα της Πέμπτης) αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, τα οποία θα αφορούν πιθανότατα τα δύο αδέλφια του Σάββα Ξηρού, Χριστόδουλο και Βασίλη, και τον 26χρονο Διονύση Γεωργιάδη για τον οποίο φαίνεται πως έχουν προκύψει σημαντικά επιβαρυντικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega το πρωί της Πέμπτης έγιναν δύο ακόμη συλλήψεις ατόμων αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων.

Σημειώνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε χθες, δια του εκπροσώπου του Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, θα ενημερώσει το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και το Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Μίλερ εμφανίστηκε επίσης ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις εξελίξεις και άφησε αιχμές κατά του Τόμας Νάιλς, για τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου περί σύνδεσης ΠΑΚ και 17Ν, λέγοντας στην εκπομπή «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά ότι μόνο εκείνος εκφράζει την επίσημη άποψη των ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: 12:20

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024