Εγκαινιάστηκε από Σημίτη και Μπερλουσκόνι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Ιταλίας
Την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ -μέσω Ιταλίας- εγκαινίασαν την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Ιταλός ομόλογός του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
31
Την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ -μέσω Ιταλίας- εγκαινίασαν την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Ιταλός ομόλογός του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Οι δύο πρωθυπουργοί από τα γραφεία τους, με δορυφορικές συνδέσεις, απηύθυναν χαιρετισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, που καταλήγει στην Γραμενίτσα Αρτας στο ελληνικό έδαφος και στην Γκαλαντίνα του Οτράντο στην Ιταλία.
Στο μήνυμά του ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το έργο που ενώνει την Ιταλία με την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο «που δημιουργεί γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, μας δίνει πρόσβαση στην διευρυμένη ηλεκτρική αγορά και δίνει στην Ιταλία τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στην ανατολική Μεσόγειο».
«Είναι ένα έργο που πιστοποιεί ότι και οι δύο χώρες συμβάλουμε στην πρόοδο της ΕΕ και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είναι ένα έργο που εξυπηρετεί τον στόχο της ηλεκτρικής επάρκειας και των δύο χωρών αλλά και δίνει ασφάλεια στους πολίτες που τους παρέχει πλέον περισσότερες δυνατότητες» προσέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επισήμανε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας είναι προς όφελος των δύο χωρών διαγράφοντας ένα καλύτερο μέλλον. Έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι επιτεύχθηκε και ένα ρεκόρ όταν το υπόγειο καλώδιο στην περιοχή του Οτράντο ποντίστηκε σε βάθος 1000 μέτρων. «Πιστεύω», είπε ο κ. Μπερλουσκόνι, «ότι τα πλεονεκτήματα από αυτή την ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι τεράστια θα φέρουν πιο κοντά τους δύο λαούς και θα αυξήσουν τη συνεργασία των δύο χωρών».
Η πρώτη διασύνδεση
Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της χώρας μας με την απελευθερωμένη αγορά της ΕΕ, ισχύος 500 MW. Το έργο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και αναμένεται να μεταφέρει τις πρώτες ιταλικής προελεύσεως κιλοβατώρες στην εγχώρια αγορά περί τα μέσα Ιουλίου, για να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης.
Αντίστοιχα, βάσει συμφωνίας που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με δυο εμπορικές ιταλικές εταιρίες, μέσω του καλωδίου θα μεταφερθούν στην Ιταλία ελληνικές κιλοβατώρες το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Πρόκειται για συμφωνία ανταλλαγών που θα ισχύσει μόνο για φέτος και καλύπτει περιορισμένη χωρητικότητα του καλωδίου, περίπου 50-80 MW. Για την κάλυψη της υπόλοιπης χωρητικότητας ο ΔΕΣΜΗΕ και ο αντίστοιχος Διαχειριστής Συστήματος της Ιταλίας έχουν καλέσει τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ενώ ο πρώτος κανονικός διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους για την ενοικίαση της χωρητικότητας το 2003.
Τα έσοδα από τη χρήση του καλωδίου θα αποδίδονται σε ποσοστό 25% στη ΔΕΗ και σε ποσοστό 75% στην ENEL, βάσει των αντίστοιχων ποσοστών συμμετοχής στο κόστος του έργου, το οποίο ανήλθε σε 340 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Το στοίχημα του καλοκαιριού για τις εκπτώσεις και ο στόχος των 7 δισ. ευρώ
- Το δίλημμα του Λανουά και η αγωνία των ΕΠΟ, ΚΕΔ
- Άργος: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του 20χρονου από αστυνομικούς – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο
- Οι Bone Thugs-N-Harmony απέκτησαν αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ακυρώθηκε η διαγραφή Πολάκη και η στήριξη στην ΕΛΑΣ – Ραντεβού των «κομμένων» με την πλειοψηφία για το τελικό ξεκαθάρισμα
- Μαρφίν: «Ανορθόδοξη η δίωξη, εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα» – Τι λέει η δικηγόρος των συλληφθέντων
- Θάνατος Β. Νέστορα: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους συλληφθέντες – Συνεχίζονται οι έρευνες και για άλλα άτομα
- Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στην Επίδαυρο με το έργο Ίων του Ευριπίδη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442