Η πίεση για κερδοφορία οδήγησε στις λογιστικές απάτες εκτιμά ο Στ.Θωμαδάκης
Η πίεση που δημιουργείται από την επενδυτική κοινή γνώμη και τους αναλυτές και ασκείται προς την κατεύθυνση να διατηρηθεί σταθερή η κερδοφορία των εταιρειών έφερε τις λογιστικές απάτες, εκτιμά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σταύρος Θωμαδάκης.
25
Η πίεση που δημιουργείται από την επενδυτική κοινή γνώμη και τους αναλυτές και ασκείται προς την κατεύθυνση να διατηρηθεί σταθερή η κερδοφορία των εταιρειών έφερε τις λογιστικές απάτες, εκτιμά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σταύρος Θωμαδάκης και κάνει λόγο για την ανάγκη ασφαλιστικής δικλίδας προφύλαξης από νέα κρούσματα.
Ο κ. Θωμαδάκης σημειώνει ότι υπάρχει μία εντατική παρακολούθηση και ολόκληρη συζήτηση για το εάν η τάδε εταιρεία στις λογιστικές καταστάσεις τριμήνου θα μπορέσει να φτάσει τον στόχο της και υπογραμμίζει ότι σε περιόδους ύφεσης η πίεση είναι πολύ μεγάλη και αυτό οδηγεί σε μεγάλο πειρασμό για την καταδολίευση των οικονομικών καταστάσεων.
Τονίζει δε ότι ένα χαρακτηριστικό της WorldCom και της Εnron, που οδήγησε σε κλονισμό του συστήματος, είναι ότι ανήκουν σε νεότευκτους τομείς της οικονομίας -της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών- που απελευθερώθηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
«Πρόκειται για εταιρείες χωρίς μεγάλη ιστορία, χωρίς εσωτερική εταιρική κουλτούρα, χωρίς μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου Είναι εταιρείες οι οποίες αναπτύχθηκαν, διευρύνθηκαν σε ένα περιβάλλον συνεχούς ανάπτυξης και χρηματιστηριακής ανόδου. Ενδεχομένως, δοκιμάζονται ιδιαίτερα όλοι τους οι εσωτερικοί μηχανισμοί, όταν για πρώτη φορά για αυτές έρχεται μία κάμψη» επισημαίνει.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι αποδείχθηκε ότι το υπόδειγμα της αυτοεπόπτευσης των ελεγκτικών εταιρειών, το οποίο χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, δεν λειτούργησε. Αντιθέτως, τονίζει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κάποιοι εξωγενείς μηχανισμοί εποπτείας των ελεγκτικών εταιρειών, και του τρόπου με τον οποίο αυτές λειτουργούν.
Η λύση που προτείνει είναι αφενός η παγκόσμια εναρμόνιση των Λογιστικών Προτύπων, αφετέρου, η συνεργασία των εποπτικών Αρχών, ώστε να προσφέρεται η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Σίντνεϊ Σουίνι «έφαγε πόρτα» στην ταινία Ο Διάβολος Φοράει Prada 2
- UEFA Champions League: Η ημιτελική φάση έρχεται στο MEGA
- Στην Ιταλία ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τον «Κήπο των Δικαίων» – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μιλάνου
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Αγωνία στο Μαξίμου
- Betsson: Σούπερ προσφορά* χωρίς κατάθεση για το στοίχημα ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson
- Α1 Γυναικών: Απορρίφθηκε η ένσταση του Παναθηναϊκού, πρωταθλητής ο Αθηναϊκός
- Φρεάτια με αισθητήρες για την αποτροπή υπερχείλισης
- Νέα Ιωνία: Οδηγός απείλησε με όπλο υπαλλήλους καθαριότητας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442