Η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος
Αθήνα: Σε έλλειψη ύπνου μπορεί να οφείλονται ο οξύς πόνος στο στομάχι, η ναυτία και οι "καούρες" που νιώθουν τις πρώτες πρωινές ώρες τα άτομα που πάσχουν από δυσπεψία, με βάση έρευνα του Τμήματος Παθολογοανατομίας του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Gut.
Αθήνα: Σε έλλειψη ύπνου μπορεί να οφείλονται ο οξύς πόνος στο στομάχι, η ναυτία και οι “καούρες” που νιώθουν τις πρώτες πρωινές ώρες τα άτομα που πάσχουν από δυσπεψία, με βάση έρευνα του Τμήματος Παθολογοανατομίας του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Gut.
Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας The Times το οποίο αναδημοσιεύουν Τα Νέα, η έλλειψη ύπνου είναι δυνατόν να επιδεινώσει τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η φλεγμονή και το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα αποδίδει την επιδείνωση της κατάστασης στις διακυμάνσεις των επιπέδων της πρωτεΐνης ΤFF2, που μειώνονται κατακόρυφα εάν ο νυχτερινός ύπνος ενός ασθενούς είναι πολύ σύντομος ή πολύ διαταραγμένος. Επίσης, τα επίπεδα της παραπάνω πρωτεΐνης είναι χαμηλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως έπειτα από ένα γεύμα, ενώ είναι υψηλότερα τις ώρες του βραδινού φυσιολογικού ύπνου.
Το πεπτίδιο ΤFF2 ενεργοποιεί το μηχανισμό αυτόματης αποκατάστασης των μικροτραυματισμών ή των φλεγμονών στα εσωτερικά τοιχώματα του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου. Οι βλάβες αυτές οφείλονται σε πλήθος παραγόντων, όπως η κατάποση ενός μικρού κομματιού από κόκαλο ή η λήψη φαρμάκων, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους.
health.in.gr
- Ασυμπτωματικός και χωρίς καμία ένδειξη ασθένειας ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με τον χανταϊό
- Οι ομάδες που θα συνθέσουν το ζευγάρι του επόμενου Betsson Super Cup Ελλάδας
- Βύρων Κοτζαμάνης: «Το 2060 οι Ελληνες θα είμαστε όσοι και τη δεκαετία του 1960 αλλά πολύ πιο μεγάλοι σε ηλικία»
- «Τόσο Πολύ»: Το νέο πρωτότυπο έργο της Μυρτώς Παπαχριστοφόρου στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
- Ηράκλειο: Σοκ από τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης μητέρας 4 παιδιών – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Αρκάς: Η καλημέρα της νέας εβδομάδας
- Περπάτημα: Τα 5 λάθη που κάνουμε όλοι χωρίς να το καταλαβαίνουμε
- Φοροδιαφυγή: Έρχονται έλεγχοι με ΑΙ και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442