Το κομματικό φαινόμενο στον 21ο αιώνα, θέμα διεθνούς συνεδρίου στην Αθήνα
«Το κομματικό φαινόμενο στον 21ο αιώνα» είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει στις 13 και 14 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικού Δικαίου, με στόχο την προσέγγιση του ρόλου και των λειτουργιών των κομμάτων στη σύγχρονη δημοκρατία.
Διεθνές συνέδριο με θέμα «Το κομματικό φαινόμενο στον 21ο αιώνα» διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικού Δικαίου στις 13 και 14 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών «Γιάννος Κρανιδιώτης» (Ακαδημίας 1, Αθήνα).
Το συνέδριο εμφανίζει πολλαπλό ενδιαφέρον, καθώς στο πλαίσιό του θα παρουσιαστούν αναλύσεις και προσεγγίσεις για θέματα που αφορούν το ρόλο και τις λειτουργίες των κομμάτων στη σύγχρονη δημοκρατία.
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση (Πέμπτη 13 Ιουνίου, 12:00 – 14:30) ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ευρωβουλευτής κ. Δημήτρης Τσάτσος θα παρουσιάσει τη γενική προβληματική του συνεδρίου, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Λαλιώτης θα απευθύνει χαιρετισμό και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει για «Το πολιτικό κόμμα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης».
Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, συμμετέχουν με εισηγήσεις τους διακεκριμένοι πολιτικοί επιστήμονες και συνταγματολόγοι από πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως οι καθηγητές Μίκελ Φρόμοντ, Μάρτιν Μόρλοκ, Χανς Χέρμπερτ βον Αρνιν, Χανς Κίμαν, Τζιοβάνι Γκουζέτα και άλλοι.
Στην τελευταία συνεδρίαση (Παρασκευή 14 Ιουνίου, 14:00) θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το ελληνικό κομματικό σύστημα και τις προοπτικές του, στην οποία θα λάβουν μέρος οι Κώστας Σκανδαλίδης, Ευ.Βενιζέλος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης και Κώστας Αλυσανδράκης.