Ικανοποίηση Κληρίδη από τη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν την Τετάρτη
Την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε την Τετάρτη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος. Ο Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα επιτάχυνσης της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό.
53
Την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της συνάντησης, που είχε την Τετάρτη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης. Ο ίδιος δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα επιτάχυνσης της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό, ωστόσο δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ποιο είναι το κυριότερο εμπόδιο, απάντησε ότι «δεν είναι φρόνιμο αυτή τη στιγμή, για κάθε πλευρά να πει ποιο είναι αυτό». Ο ίδιος παρατήρησε ότι «πρέπει να αναμένουμε, για να δούμε εάν ο ΓΓ θα επιτύχει συνεννόηση με τις δύο πλευρές, για τους τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας».
Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου 95 λεπτά, παρέστη επίσης, ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο.
Συνάντηση με τον Ντενκτάς
Ο κ. Ανάν πέρασε περίπου στις 15.30 το απόγευμα στα κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς στην οικία του.
Μέλη των τουρκοκυπριακών οργανώσεων που αποτελούν την πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας» πραγματοποίησαν ειρηνική εκδήλωση κατά την άφιξη του Κόφι Ανάν, η οποία κρατήθηκε ωστόσο μακριά από την οικία του Ντενκτάς καθώς και από το δρομολόγιο που ακολούθησε η πομπή με τον κ. Ανάν.
Επετράπη, όμως σε εθνικιστικές οργανώσεις και σε δεκάδες μέλη των «Γκρίζων Λύκων» να συγκεντρωθούν έξω από την οικία του Ντενκτάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διανεμήθηκε φυλλάδιο στο οποίο περιλαμβάνεται ένα κείμενο κατά των Ελληνοκυπρίων και τα αιτήματα των Γκρίζων Λύκων.
Στις 7 το βράδυ, ο κ. Ανάν θα έχει κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων σε δείπνο, το οποίο θα παραθέσει στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του στην Κύπρο, Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, στην περιοχή του αεροδρομίου της Λευκωσίας.
Θετικές εξελίξεις αναμένει ο Μπ.Ετζεβίτ
Την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, εξαιτίας της επίσκεψης Ανάν, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ την Τετάρτη. Δήλωσε ωστόσο, ότι δεν αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα και σημείωσε ότι το Κυπριακό επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Ετζεβίτ στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα βρεθεί και στην «τουρκική πλευρά του νησιού» και τόνισε ότι έτσι «δίνει στην τουρκική πλευρά την ίδια σημασία που δίνει και στην ελληνοκυπριακή».
«Οι ελληνοκύπριοι πρέπει πια να δούνε την πραγματικότητα: μια λύση που δεν θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τούρκων δεν θα είναι λύση» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο σχετικά με την επίσκεψη του Κόφι Ανάν στα Κατεχόμενα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι «δεν συνιστά έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς ο ΓΓ του ΟΗΕ τελεί υπό την αιγίδα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Επιστολή Μπους προς Ανάν
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο έλαβε επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην οποία εκφράζεται η επιθυμία της Ουάσινγκτον για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Στην επιστολή, ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την ολόθερμη προσωπική υποστήριξή του στη διαδιακασία των Ηνωμένων Εθνών και στο ταξίδι του Κόφι Ανάν και τονίζει τη σημασία της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, κάνοντας μνεία στον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση είχε ο Ραούφ Ντενκτάς με τον διευθυντή του τουρκικού CNN, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, με αφορμή τις εκτιμήσεις του δημοσιογράφου, ότι οι προτάσεις Κληρίδη είναι λογικές. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγόρησε τον Μπιράντ ότι δεν γνωρίζει το ζήτημα του Κυπριακού και ο δημοσιογράφος του απάντησε ότι η πολιτική που ακολουθεί δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία.
Τελευταία ενημέρωση 19:00
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ
- Εργατικό ατύχημα στο Αγρίνιο: Νεκρός 67χρονος μετά από πτώση σε οικοδομή
- Αταμάν: «Μεγάλη απώλεια ο Σλούκας, είχε πρόβλημα την τελευταία εβδομάδα – Δεν θα ψάξουμε δικαιολογίες»
- Αλλάζει όψη η οδός Αγίου Δημητρίου στην Αλεξανδρούπολη
- Αισιόδοξα τα νέα για τη 13χρονη που έπεσε από το μπαλκόνι Γυμνασίου στο Χαϊδάρι
- Ο Τζέιμς Μποντ δεν θα βγει στις σκοτεινές αίθουσες πριν το 2028
- ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Η απόφαση του Αρείου Πάγου για υποκλοπές πλήττει τη Δημοκρατία
- Ο Κόντης ήταν μία μεταφυσική τιμωρία για τον Παναθηναϊκό
- Αγορές: Σε τεντωμένο σχοινί – Το ενεργειακό σοκ δεν έχει φανεί ακόμη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442