Στο επίκεντρο ερευνών οι συστάσεις των αναλυτών της Γουόλ Στριτ
Οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές διενεργούν έρευνα για πιθανές «συγκρούσεις συμφερόντων» ανάμεσα στους περιβόητους «γκουρού» της Γουόλ Στριτ, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι πολλές επενδυτικές συστάσεις εξυπηρετούν συμφέροντα των ιδίων.
27
Οι «ύποπτες» επενδυτικές συστάσεις των διάσημων αναλυτών της Γουόλ Στριτ θα βρεθούν στο επίκεντρο της έρευνας που ξεκίνησαν να διενεργούν οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι πολλές από αυτές τις συστάσεις εξυπηρετούν συμφέροντα των ίδιων ή των οίκων στους οποίους εργάζονται.
Όπως ανακοίνωσε χθες η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η έρευνα θα διενεργηθεί από την ίδια την Επιτροπή, την Ένωση Διοικητών των Χρηματιστηρίων της Βορείου Αμερικής και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ. «Η έρευνα θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων κανόνων και το αν κάποιοι νόμοι έχουν παραβιαστεί» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η κίνηση της SEC έρχεται σε μία περίοδο όπου αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι -υποτίθεται- ανεξάρτητοι αναλυτές των επενδυτικών οίκων της Γουόλ Στριτ έχουν εκδώσει υπεραισιόδοξες προβλέψεις και συστάσεις για μετοχές εταιρειών, των οποίων τα συμφέροντα διαπλέκονται άμεσα με τους οίκους στους οποίους εργάζονται.
Νωρίτερα τον Απρίλιο οι εισαγγελικές αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης ζήτησαν από την Merrill Lynch να παρέχει περισσότερες πληροφορίες για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα στο τμήμα ερευνών για μετοχές και τις δραστηριότητες του τμήματος επενδυτικής στρατηγικής.
Οι υποψίες για πιθανά συνειδητά «λάθη» στις επενδυτικές συστάσεις αγοράς των αναλυτών άρχισαν να αυξάνονται στα τέλη της δεκαετίας του 90, όταν οι τεχνολογικές μετοχές για τις οποίες υπήρχαν υπεραισιόδοξες -τουλάχιστον- προβλέψεις άρχισαν να καταρρέουν.
Οι μικροεπενδυτές έχασαν μεγάλα ποσά και τότε βγήκαν στην επιφάνεια -σε μαζική κλίμακα- οι πρώτες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι αναλυτές, των οποίων η δουλειά τους είναι να παρέχουν συμβουλές για μετοχές στους πελάτες των τραπεζών που εργάζονται, δέχονται «πιέσεις» για να υποστηρίξουν εκείνες τις εταιρείες που πληρώνουν τους εργοδότες τους για υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στον υπολογισμό του φόρου από το 2027
- Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Ναϊμέγκεν στον 3ο προκριματικό του Champions League
- Τουρκία και ψευδοκράτος γιορτάζουν τα 52 χρόνια της εισβολής – Επιμένουν στο αφήγημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης»
- «Αυτή η ομάδα κατακτά ξανά τις καρδιές του κόσμου» – Χαβιέ Μπαρδέμ και βασιλιάς Φελίπε στο Μουντιάλ
- Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων
- Θεσσαλονίκη: Τέταρτη προφυλάκιση για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442