31

Παράταση δύο ακόμη ημερών -έως το μεσημέρι της Δευτέρας- έδωσε η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση στους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου προκειμένου να παραδοθούν. Ήδη, πάντως, ο πρώην στρατηγός, Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς, δήλωσε ότι θα μεταβεί οικειοθελώς στη Χάγη.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβίας, Νεμπόισα Σάρκιτς, υπάρχουν 23 ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου, οι οποίοι πρέπει να «λάβουν μία σκληρή απόφαση» για το εάν θέλουν να παραδοθούν οικειοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

«Επομένως, είναι λογικό να τους δώσουμε περιθώριο μιας ή δύο ακόμη ημερών, προκειμένου να το σκεφτούν» εξήγησε ο Γιουγκοσλάβος αξιωματούχος, μιλώντας στην εφημερίδα του Βελιγραδίου Glas Javnosti.

Ορισμένοι καταζητούμενοι έχουν ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο δικαιοσύνης για να συζητήσουν τους όρους της παράδοσής τους, διευκρίνισε ο Σάρκιτς. Το γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο ψήφισε πριν από δύο εβδομάδες νομοσχέδιο που επιτρέπει την παράδοση στη Χάγη περισσότερων κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην αρχηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού, στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς, δήλωσε το Σάββατο ότι θα παραδοθεί οικειοθελώς στη Χάγη, όπως γράφει η εφημερίδα Vesti.

Ο Σέρβος στρατηγός κατηγορείται για τις ωμότητες που διέπραξε ο γιουγκοσλαβικός στρατός εναντίον Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος πάντως αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιο σας