
Νέες ελπίδες για την παρασκευή εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β
Λονδίνο, 11/4/02:Ανοσία στη μηνιγγίτιδα Β επιτεύχθηκε σε πειραματικό προκλινικό στάδιο ύστερα από τον εμβολιασμό με εμβόλιο βασισμένο σε ακίνδυνο μικρόβιο (Neisseria lactamica) που βρίσκεται στη φυσιολογική χλωρίδα της μύτης πολλών παιδιών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ερευνών του Κρατικού Kέντρου Eφαρμοσμένης Mικροβιολογίας και έρευνας του Γουΐλτσαϊρ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New Scientist.
Λονδίνο, 11/4/02:Ανοσία στη μηνιγγίτιδα Β επιτεύχθηκε σε πειραματικό προκλινικό στάδιο ύστερα από τον εμβολιασμό με εμβόλιο βασισμένο σε ακίνδυνο μικρόβιο (Neisseria lactamica) που βρίσκεται στη φυσιολογική χλωρίδα της μύτης πολλών παιδιών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ερευνών του Κρατικού Kέντρου Eφαρμοσμένης Mικροβιολογίας και έρευνας του Γουΐλτσαϊρ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New Scientist..
Αντίθετα με τη μηνιγγίτιδα Β για την οποία δεν έχει ανακαλυφθεί κάποιο εμβόλιο μέχρι στιγμής, τα κρούσματα μηνιγγίτιδας C ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Αυτό συνέβη ύστερα από τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού που εφαρμόστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που κυκλοφόρησε το αντίστοιχο εμβόλιο. Υπολογίζεται πως η μηνιγγίτιδα Β κοστίζει τη ζωή σε περίπου 150 άτομα το χρόνο, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η έρευνα για την ανάπτυξη του νέου πειραματικού αυτού εμβολίου βασίστηκε στην παρατήρηση ότι τα παιδιά και τα νεογνά τα οποία “φιλοξενούσαν” στη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα της μύτης τους το ακίνδυνο μικρόβιο Neisseria lactamica παρουσίαζαν ανοσία στη μηνιγγίτιδα Β. Οι ερευνητές, αφού εξασθένισαν τις αντιγονικές ιδιότητες του μικροβίου (προσθέτοντας του πρωτεϊνική κάψα), το ενοφθάλμισαν είτε μέσω ενδομυϊκής χορήγησης είτε μέσω εκνέφωσης στη μύτη ποντικιών. Τα πειραματόζωα εμφάνισαν ανοσία, όχι μόνο στη μηνιγγίτιδα Β, αλλά και στη C.
“Το εμβόλιο θα προκαλεί επίκτητη ανοσία και στους δύο τύπους μηνιγγίτιδας και θα μπορεί να χορηγείται και με ρινικό εκνέφωμα (spray) στα βρέφη”, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας, Άντι Γκόριντζ.”Η μηνιγγίτιδα Β είναι εξαιρετικά θανατηφόρα στα παιδιά. Είναι απόλυτη προτεραιότητα να παρασκευαστεί ένα τέτοιο εμβόλιο”, σημείωσε ο ερευνητής, ο οποίος αναζητά συνεργασία με φαρμακοβιομηχανίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του νέου αυτού εμβολίου.
“Κάθε νέα θετική εξέλιξη για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας είναι πολύ ευχάριστη. Ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια κλινικών δοκιμών πριν ένα τέτοιο δυνητικά αποτελεσματικό εμβόλιο πάρει το δρόμο του προς τα ράφια των φαρμακείων”, δήλωσε η υπέυθυνη τύπου του Ιδρύματος Έρευνας της Μηνιγγίτιδας του Ηνωμένου Βασιλείου.
health.in.gr
- Ο Γκαλιμπάφ μίλησε για τον έλεγχο του Ορμούζ και για την κρίση που παραλίγο να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις
- Κυπελλούχος Ισπανίας η Ρεάλ Σοσιεδάδ, νίκησε την Ατλέτικο σε έναν δραματικό τελικό (vids)
- Προσομοιωτές F-16 και F-35 και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας της Πολεμικής Αεροπορίας στην Άμφισσα
- Το Ισραήλ κατεδαφίζει κτίρια – ανάμεσά τους σχολείο – στο νότιο Λίβανο
- Ο τελευταίος που είδε ζωντανό και μίλησε με τον Αλέκο Δασκαλάκη πριν τη μοιραία διαδρομή – Νέες πληροφορίες στο φως
- Δεν χώνεψε την παραίτηση ο Λαζαρίδης και… επιτίθεται με troll στη Ντόρα


