Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 14o
Ο Αραφάτ υπαίτιος για τη νέα επίθεση αυτοκτονίας, καταγγέλλει οργισμένο το Ισραήλ

Ο Αραφάτ υπαίτιος για τη νέα επίθεση αυτοκτονίας, καταγγέλλει οργισμένο το Ισραήλ

«Ο Αραφάτ ευθύνεται για την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα· εξέλιξη που δικαιολογεί τη συνέχιση των επιχειρήσεων στη Δ.Όχθη», διαμηνύει το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «τραγικό λάθος» την επικείμενη συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη με τον Κ.Πάουελ.

51

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να επιρρίπτει στον Γιασέρ Αραφάτ την ευθύνη για τη νέα αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Τετάρτη στη Χάιφα και να διαμηνύει πως «αυτή η εξέλιξη δικαιολογεί τη συνέχιση των επιχειρήσεων στη Δ.Όχθη». Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Σαρόν χαρακτήρισε «τραγικό λάθος» την επικείμενη συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη με τον Κόλιν Πάουελ, λίγο μετά την ανακατάληψη παλαιστινιακού χωριού, νότια της Χεβρόνας, στη Δ.Όχθη.



«Ο Γιασέρ Αραφάτ φέρει την ευθύνη γι αυτή την τρομοκρατική επίθεση που αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα κατά της τρομοκρατίας, αλλά αντίθετα την ενθαρρύνει» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης, λίγο μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου βομβιστή. Ο τελευταίος, όντας μέσα σε λεωφορείο που κινούνταν εν ώρα αιχμής σε δρόμο της Χάιφα, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον οκτώ Ισραηλινούς και τραυματίζοντας άλλους 14.


Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως η επικείμενη συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη αποτελεί «τραγικό λάθος», άποψη την οποία φέρεται να συμμερίζεται και ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν -όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο την ίδια πηγή.


«Κάθε επίσκεψη ξένων ηγετών στον Γιασέρ Αραφάτ, που σπάει την απομόνωσή του, συνιστά ενθάρρυνση της τρομοκρατίας και του επιτρέπει να χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα» υπογράμμισε ο Ισραηλινός ανώτατος αξιωματούχος. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, τόνισε, πάντως, πως δεν θα υπάρξει επίσημη άρνηση σε αυτή τη συνάντηση, ενώ σχολίασε ειρωνικά πως η σημερινή επίθεση αυτοκονίας αποτελεί «το δώρο του Αραφάτ για την άφιξη του Κόλιν Πάουελ».


Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμάντ Αμπντελραχμάν, «επέστρεψε» τα βέλη για την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, δηλώνοντας πως πρόκειται για «μία φυσιολογική απάντηση στο βρόμικο πόλεμο του Σαρόν».


Η νέα επίθεση αυτοκτονίας έρχεται 13 ημέρες μετά την έναρξη της ισραηλινή επιχείρησης «Αμυντική Ασπίδα» στη Δυτική Όχθη και μόλις μία ημέρα πριν την άφιξη (την Πέμπτη) στη Μ.Ανατολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ.


Μαίνονται οι συγκρούσεις


Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλλαν με άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα στο χωριό Αλ Σαμούχ, νότια της Χεβρόνας, στη Δυτική Όχθη. Στη διάρκεια της επιχείρησης ανακατάληψης ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής αναφορές για θύματα.


Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχό του ο προσφυγικός καταυλισμός στη Τζενίν, αν και επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη ορισμένες «εστίες αντίστασης». Σωστικά συνεργεία ανέσυραν δεκατέσσερα πτώματα από ερείπια σπιτιών στη Ναμπλούς, όπου μαίνονται και σήμερα συμπλοκές. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένας αξιωματούχος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies