Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 25o
Την ανησυχία τους εκφράζουν τα ελληνικά κόμματα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Την ανησυχία τους εκφράζουν τα ελληνικά κόμματα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Τα ελληνικά κόμματα εξέφρασαν σύσσωμα την ανησυχία τους για την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, του οποίου η ζωή κινδυνεύει τις τελευταίες ώρες.

28

Τα ελληνικά κόμματα εξέφρασαν με γραπτές τους ανακοινώσεις την ανησυχία τους για την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, του οποίου η ζωή κινδυνεύει τις τελευταίες ώρες.


Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του καταδικάζει «την εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων στα Παλαιστινιακά εδάφη και την καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού». «Η βία και η τρομοκρατία δεν οδηγούν σε επίλυση των προβλημάτων. Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα για ανεξάρτητη πατρίδα.


» Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, δυναμιτίζουν την προοπτική της ειρήνευσης και προκαλούν την αγανάκτηση του ελληνικού λαού. Η υλοποίηση των αποφάσεων του ΟΗΕ και η πρόταση της Συνόδου Κορυφής των Αραβικών Κρατών είναι μια ελπίδα για την ειρήνη, η οποία πρέπει να στηριχτεί με κάθε δυνατό τρόπο», προστίθεται στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.


Από τη Νέα Δημοκρατία εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη νέα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και για την πλήρη απώλεια ελέγχου και ψυχραιμίας. Καταδικάζει κάθε πράξη βίας, απ΄ όπου κι αν προέρχεται και καλεί τα μέρη να προχωρήσουν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών, ως την μόνη βάση για την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή κοινότητα να παρέμβουν αποφασιστικά και ρητά, ώστε να εξασφαλιστεί η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την ταυτόχρονη πλήρη εγγύηση της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ.


Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνοδευόμενος από μέλη του κόμματός του επισκέφτηκε την παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρέσβη Αμπντάλα Αμπντάλα. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι εξέφρασε «την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ΣΥΝ και -πιστεύω- ολόκληρου του ελληνικού λαού.


» Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ κήρυξε πόλεμο εξόντωσης εναντίον των Παλαιστινίων, βάζοντας για στόχο προς εξολόθρευση τον Πρόεδρο Αραφάτ.


» Ο εκκωφαντικός κρότος των πολεμικών επιδρομών για την εξολόθρευση των Παλαιστινίων συνοδεύεται από την εκκωφαντική σιωπή της υποκρισίας της διεθνούς κοινότητας και της συνενοχής ορισμένων μεγάλων χωρών που δεν βρήκαν τον χρόνο και τη δυνατότητα να λύσουν το Παλαιστινιακό πρόβλημα έτσι όπως επιβάλλουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του «στον Παλαιστινιακό λαό και στις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ».


Το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «η διεθνής αλληλεγγύη στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό, που διεξάγει έναν δίκαιο αγώνα, είναι όσο ποτέ επιβεβλημένη» ενώ καλεί την κυβέρνηση «να πάρει αμέσως θέση εναντίον της ισραηλινής εισβολής και κατοχής, θέση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό». Ο Παλαιστινιακός λαός, καταλήγει το ΚΚΕ, δικαιούται να έχει τη δική του πατρίδα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Τον Παλαιστίνιο πρέσβη Αμπντάλα Αμπντάλα επισκέφτηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, εκφράζοντας επίσης τη συμπαράσταση του κόμματός του «στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων, που παλεύουν πολλά χρόνια και δεν βρίσκουν το δίκιο τους για να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος».


«Με τη βία δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και δεν λύνονται οι διαφορές μεταξύ χωρών και λαών. Λύνονται με εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Δ.Τσοβόλας.


Η παλαιστινιακή αποστολή στην Αθήνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ζήτησε την επέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης,τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,μετά τη δραματική κλιμάκωση της βίας και τη γενικευμένη ισραηλινή επίθεση εναντίον στόχων της Παλαιστινιακής Αρχής, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ.


Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα, Ο κ. Αμπντάλα ανέφερε ότι το πρωί μίλησε το πρωί και με το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου.








Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies