Καμία απόφαση για τον ευρωστρατό ερήμην της Αθήνας, ξεκαθάρισε ο Γ.Παπαντωνίου
Η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει αποτελέσματα διμερών διαπραγματεύσεων για τον ευρωστρατό, εφόσον αυτά δεν έχουν τεθεί υπόψη της Αθήνας, τόνισε ο Γιάννος Παπαντωνίου μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Αμυνας της ΕΕ.
30
Η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει αποτελέσματα διμερών διαπραγματεύσεων για τον ευρωστρατό, εφόσον αυτά δεν έχουν τεθεί υπόψη της Αθήνας για έγκριση. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Αμυνας της ΕΕ.
«Ό,τι βγει ως κείμενο συνεργασίας μεταξύ ΕΕ – ΝΑΤΟ πρέπει να προέλθει μέσα από αυστηρά θεσμικές διαδικασίες, όπως γίνεται και για οποιοδήποτε άλλο θέμα της Ενωμένης Ευρώπης» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον γγ του ΝΑΤΟ, λόρδο Ρόμπερτσον, και τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ, Χαβιέ Σολάνα.
Σε ερώτηση για το χρόνο λήψης της απόφασης για το θέμα του ευρωστρατού, είπε ότι δεν υπάρχει δέσμευση ως προς το χρονοδιάγραμμα σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν όσο χρειάζεται.
Έκτακτη σύνοδο για το θέμα
Νωρίτερα, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση του Γιάννου Παπαντωνίου για την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου με θέμα την ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης και τις κοινές πολιτικές για την Αμυνα. Η έκτακτη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα, αφού η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του αμυντικού σκέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούλιο του 2002.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η Ελλάδα στήριξε την πρόταση της ισπανικής προεδρίας για μετεξέλιξη του Συμβουλίου Υπουργών Εθνικής Αμυνας της ΕΕ από άτυπο σε τυπικό καθώς και την αντικατάσταση της Amber Force, που εδρεύει στην ΠΓΔΜ, από μια Δύναμη Ταχείας Επέμβασης.
Για το θέμα της Amber Force, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η Ελλάδα ήταν θετική, αλλά συνέστησε «προσοχή και όχι βιασύνη».
Εξηγώντας τη θέση της Αθήνας, ο κ. Παπαντωνίου είπε: «Δεν θα πρέπει να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί από τα Βαλκάνια, διότι είναι μία σταθεροποιητική δύναμη και θα πρέπει να παραμείνει εκεί για να υπάρχει εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή.
Εξάλλου, είναι δύναμη σταθερότητας και ειρήνης και έχει σημασία οι Αμερικάνοι να μην δείξουν ότι αδιαφορούν για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, διότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά στο μέλλον.»
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπενθύμισε επίσης ότι η ΠΓΔΜ οδεύει προς εκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία έβαλε ο Δένδιας σε συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου
- Το «αντίο» της ΕΛΑΣ στην Πάολα Ρεβενιώτη – «Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ορατότητα και ελευθερία»
- Ηράκλειο: Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ίνι
- Θεσσαλονίκη: Κοντά στην οικία της οικογένειας Νέστορα το σπίτι που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο οι φερόμενοι ως δράστες
- Ο προπονητής της Ισπανίας πριν το ματς με το Βέλγιο… αποθέωσε τον Μέσι!
- Νέα είσοδος για την πόλη της Πρέβεζας
- Ο τυφώνας «Bavi» σαρώνει την Ανατολική Ασία – Συναγερμός σε Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κίνα
- Η τελευταία γυναίκα που απαγχονίστηκε στη Βρετανία δικαιώνεται 71 χρόνια μετά – Η ιστορία της Ρουθ Έλις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)




















![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442