Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 13o
Το Ιράκ επισκίασε τις επαφές του Ντικ Τσένι στην Τουρκία

Το Ιράκ επισκίασε τις επαφές του Ντικ Τσένι στην Τουρκία

Η ακύρωση της συνέντευξης του Ντικ Τσέινι στην Αγκυρα πυρδότησε φήμες αναφορικά με τη διαφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για το ενδεχόμενο επέμβασης κατά του Ιράκ. Αμηχανία προκάλεσε η εμμονή του κ. Τσένι να συζητήσει το θέμα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.

37

Η ακύρωση της προγραμματισμένης για την Τετάρτη συνέντευξης Τύπου του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, που επισκέπτεται την Αγκυρα, πυρoδότησε νέες φήμες αναφορικά με τις διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για το ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης κατά του Ιράκ. Αμηχανία, εξάλλου, προκάλεσε στην Αγκυρα και η εμμονή του κ. Τσένι να συναντηθεί και να συζητήσει το θέμα με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.


Αμερικανοί αξιωματούχοι, που συνοδεύουν τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοδεία του, δήλωσαν ότι η συνέντευξη είχε προγραμματιστεί μεν πριν από κάποιο χρονικό διάστημα από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, αλλά δεν είχε επισήμως συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές.


Εξάλλου, διπλωματικοί κύκλοι στην τουρκική πρωτεύουσα, που επικαλείται η Hurriyet, επισήμαναν ότι η εμμονή του Ντικ Τσένι να συναντηθεί κατ ιδίαν και να συζητήσει το θέμα του Ιράκ με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χουσεΐν Κιβρίκογλου, επισκίασε τις επαφές του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Τουρκία.


Η τουρκική κυβένρηση ήθελε να αποφύγει την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής και κατόπιν των ασφυκτικών πιέσεων που άσκησε η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα δέχτηκε να γίνει, παρουσία όμως του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και του υφυπουργού Ουγούρ Ζιγιάλ.


Κατά τη συνάντηση, ο Ντικ Τσένι ζήτησε από το στρατηγό Κιβρίκογλου τη γνώμη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ. Ο Τούρκος στρατηγός αρνήθηκε να τοποθετηθεί και παρέπεμψε το συνομιλητή του στις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης. «Δεν είμαι εγώ ο συνομιλητής σας αλλά η κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Κιβρίκογλου, σύμφωνα με τη Hurriyet, που κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «ο Τσένι ρώτησε απευθείας το στρατό».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies