Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντησεις με Τζ.Μπους και Κ.Πάουελ είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Συνάντησεις με Τζ.Μπους και Κ.Πάουελ είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Το ζήτημα της θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο διαθρησκειακός διάλογος και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Τζορτζ Ο. Μπους και, νωρίτερα, με τον Κόλιν Πάουελ.

28

Το προσωπικό του ενδιαφέρον αλλά και την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την έναρξη διαθρησκευτικού διαλόγου εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο. Μπους στη διάρκεια ημίωρης συνάντησης που είχαν την Τρίτη στο Λευκό Οίκο.


Ο κ. Μπους ζήτησε να ενημερωθεί και για τα αποτελέσματα των επισκέψεων του κ. Βαρθολομαίου στο Ιράν και στο Μπαχρέιν, ενώ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ρόλο της Ορθοδοξίας στον σημερινό κόσμο. Ο Πατριάρχης έθεσε στον κ. Μπους το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάτι που επισημαίνει άλλωστε και η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Ο κ. Μπους υποσχέθηκε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Σχολής αλλά και γενικότερα για την ελευθερία δράσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Σύμφωνα με τον κ. Βαρθολομαίο ο κ. Μπους τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων σε κάθε χώρα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής που ζει στην Κωνσταντινούπολη.


Ήταν η τρίτη επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στο Οβάλ Γραφείο. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 1990, όταν ως Μητροπολίτης Χαλκηδόνος συνόδευσε τον τότε Πατριάρχη Δημήτριο στη συνάντηση που είχε με τον Τζορτζ Ο. Μπους τον πρεσβύτερο και η δεύτερη το 1997 όταν, ως Πατριάρχης πλέον, επισκέφθηκε τον Μπιλ Κλίντον.


Συζητήθηκε επίσης και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο Πατριάρχης επεσήμανε στον Αμερικανό πρόεδρο την ανάγκη να σταματήσει η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των χριστιανών στους Αγίους Τόπους όπου, όπως είπε, «γεννήθηκε και πρέπει να συνεχίσει να ζει η χριστιανοσύνη».


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είχαν μια ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μπους, η οποία στη συνέχεια διευρύνθη με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών της ομογένειας και συνεργατών του Αμερικανού Προέδρου.


«Καρποφόρος συνάντηση» με τον Κ.Πάουελ


Νωρίτερα, ο κ. βαρθολομαίος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ήταν από τα κύρια θέματα που εθίγησαν και ο Κ.Πάουελ υποσχέθηκε να βοηθήσει καθώς, όπως είπε, ότι η Σχολή είναι απαραίτητη για το παρόν και το μέλλον του Πατριαρχείου.


Συζητήθηκαν επίσης η ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ρόλος της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πάουελ εξέφρασε τον θαυμασμό του προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, που ήταν επίσης παρών στη συνάντηση.


Παρόντες ήταν επίσης ηγετικά στελέχη της ομογένειας, όπως οι κ. Σπάνος, Αθενς και Τζαχάρης, οι οποίοι στις σύντομες παρεμβάσεις τους επίσης τόνισαν την ανάγκη ελεύθερης λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών «πιστό Χριστιανό» που τρέφει βαθύ σεβασμό προς τη θρησκεία και γι αυτό επέδειξε μεγάλη κατανόηση και ενδιαφέρον για τις κινήσεις του Πατριαρχείου και ήταν ενήμερος των διακηρύξεων του Βοσπόρου και των Βρυξελλών.


Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τόνισε ότι «ο κ. Υπουργός υπήρξε εξαιρετικά ευμενής. Ακουσε με μεγάλη προσοχή, σημείωσε με πολύ ακρίβεια. Ήτο πλήρως ενημερωμένος, όπως είπε ο Παναγιώτατος […] Επομένως ήτο μια εξαιρετικά καρποφόρος συνάντηση».




Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024