Επίσημο “ναι” της Βρετανίας στη δημιουργία ανθρώπινων εμβρυϊκών κλώνων
Λονδίνο: Το πράσινο φως για την κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις έδωσε χθες, Τετάρτη, η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Λόρδων. Η απόφαση ανοίγει οριστικά το δρόμο για τη θεραπευτική κλωνοποίηση στη Βρετανία, εντείνοντας ταυτόχρονα τις αντιδράσεις γύρω από την ηθική βάση του εγχειρήματος.
Λονδίνο: Το πράσινο φως για την κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις έδωσε χθες, Τετάρτη, η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Λόρδων. Η απόφαση ανοίγει οριστικά το δρόμο για τη θεραπευτική κλωνοποίηση στη Βρετανία, εντείνοντας ταυτόχρονα τις αντιδράσεις γύρω από την ηθική βάση του εγχειρήματος.
Όπως μεταδίδει το BBC, η βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Εμβρυολογίας και Γονιμότητας (HFEA) θα μπορεί εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος να εκδίδει ερευνητικές άδειες στους επιστήμονες που πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ενώ δεν θ’ αργήσει να γίνει πραγματικότητα η πρώτη τράπεζα εμβρυϊκών κυττάρων στον κόσμο.
Υπέρμαχοι της έρευνας κρίνουν απαραίτητη την εξεύρεση τρόπων αναζωογόνησης των ιστών -νεύρα, μυς, χόνδροι- προκειμένου να αναπτυχθούν νέες θεραπείες για νόσους όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Από την πλευρά τους, οι πολέμιοι της θεραπευτικής κλωνοποίησης αντιτάσσουν πως αντιστοίχως αποτελεσματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με τη χρήση κυττάρων ενηλίκων.
“Η έρευνα με αντικείμενο τα ανθρώπινα έμβρυα εγείρει δυσεπίλυτα ηθικά και επιστημονικά ζητήματα, για τα οποία παρατίθενται ουσιαστικές και ειλικρινείς απόψεις.
Εξετάζοντας το σύνολο των παραμέτρων, η επιτροπή δεν πείστηκε πως θα ήταν σωστή η απαγόρευση της σχετικής έρευνας, η οποία επετράπη το 1990 και ελέγχεται έκτοτε επιτυχώς από την Αρχή Ανθρώπινης Εμβρυολογίας και Γονιμότητας” δήλωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, επίσκοπος της Οξφόρδης Ρίτσαρντ Χάρις.
Το 2001 η Βρετανία κατέστη η πρώτη χώρα που επέτρεψε ρητώς τη δημιουργία εμβρύων ως πηγή βλαστικών κυττάρων -τα πολυδύναμα εμβρυϊκά κύτταρα που μετατρέπονται σε άλλους τύπους κυττάρων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θεραπειών ευρείας σειράς νόσων.
Οι ρυθμίσεις επικυρώθηκαν δικαστικώς τον περασμένο Νοέμβριο· η κυβέρνηση Μπλερ έσπευσε προς αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία επικυρώθηκε από εφετείο τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, παρέμενε “ανενεργή” έως την έκδοση της απόφασης της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Λόρδων.
health.in.gr
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
- Νάξος: Δωρεάν κυκλική συγκοινωνία από τα περιφερειακά πάρκινγκ της Χώρας προς το Λιμάνι
- «Όχι» της εισαγγελέως σε διακοπή ή αναβολή της δίκης για τα Τέμπη
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Η μπουνιά του Μολίνα στον Ρόδι που δεν είδε κανείς μετά το τέλος του τελικού (vid)
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442