Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 14o
Ασφάλεια στο Ισραήλ και πόλεμο στην τρομοκρατία υπόσχεται ο Σαρόν

Ασφάλεια στο Ισραήλ και πόλεμο στην τρομοκρατία υπόσχεται ο Σαρόν

«Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε ολοκληρωτικό πόλεμο» τόνισε ο Αριέλ Σαρόν την Πέμπτη, προειδοποιώντας παράλληλα μάχη κατά της τρομοκρατίας. Πρώτο μέλημά του, πάντως, είναι η προστασία του Ισραήλ με αποστρατικοποιημένες ζώνες στα σύνορά του.

29

Μία προσπάθεια να «μην κατρακυλήσουμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο» θα κάνει το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Αριέλ Σαρόν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, το βράδυ της Πέμπτης. Μίλησε για δέσμευση στην ειρήνη, αλλά και για πόλεμο στην τρομοκρατία, και ανακοίνωσε τη δημιουργία αποστρατικοποιημένων ζωνών για την προφύλαξη των συνόρων της χώρας.


Προτεραιότητα του Σαρόν είναι η προστασία του Ισραήλ· εξ ου και η απόφασή του να στηθούν άμεσα οι ουδέτερες ζώνες στα σύνορα της χώρας με τα παλαιστινιακά εδάφη, «έτσι ώστε να πετύχουμε έναν διαχωρισμό». Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ έχει εγκρίνει αυτό το σχέδιο επί της αρχής, θυμίζει το Associated Press.



«Όλοι επιθυμούμε την ειρήνη, είμαστε δεσμευμένοι στην ειρήνη» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και υποσχέθηκε πως θα εξακολουθήσει να συναντάται με Παλαιστίνιους αξιωματούχους (χωρίς να αναφέρει το όνομα του Γιασέρ Αραφάτ). Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε, απαιτεί τον «πλήρη αφοπλισμό» των Παλαιστινίων προτού καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ειρήνη.


Όμως μίλησε με σκληρά λόγια για όσους ασκούν «τρομοκρατία», υποσχόμενος να τους πολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις. «Δεν θα ησυχάσω εάν το τρομοκρατικό δίκτυο δεν αποσυντεθεί» τόνισε.


Τίποτα νέο, λένε οι Παλαιστίνιοι


Από τον Παλαιστίνιο υπουργό Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σαάθ, ήλθε η πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις Σαρόν. «Ο λόγος του δεν προσέφερε ελπίδα, ούτε πλήρεις προτάσεις, και δεν άνοιξε καμία δίοδο για τη λήξη της σύγκρουσης και την επιστροφή στο τραπέζι της ειρήνης» είπε στο CNN (και αναμετέδωσε το Reuters).


Μίλησε ακόμη και για τις αποστρατικοποημένες ζώνες: «Εάν ο διαχωρισμός σκοπεύει να σταματήσει τις αποστολές αυτοκτονίας, έχει αποτύχει. Εάν σκοπεύει να σταματήσει το εμπόριο και την επικοινωνία των δύο πλευρών, έχει πετύχει τη μιζέρια και των δύο».


«Είμαι απογοητευμένος» δήλωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, στο BBC μετά το διάγγελμα Σαρόν. «Είμαι πολύ περισσότερο φοβισμένος απ ότι ήμουν πριν από μισή ώρα. Αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πως θέλει να φιμώσει τις φωνές της ειρήνης στο Ισραήλ» εκτίμησε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies