
Κοινά διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης σε επτά χώρες της ΕΕ
Η Ελλάδα, η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Δανία έχουν υιοθετήσει τα κοινά διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης. Η αρχή θα γίνει με δύο ειδικότητες των ΙΕΚ, του τουριστικού κλάδου και της αυτοκινητοβιομηχανίας.
35
Κοινά διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης θα χορηγούνται σε επτά χώρες της ΕΕ. Ήδη η Ελλάδα, η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Δανία έχουν υιοθετήσει το θεσμό.
Όπως αναφέρει, την Τετάρτη, η εφημερίδα Τα Νέα, τα κοινά διπλώματα θα χορηγούνται από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης-Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) για τη χώρα μας και θα αναγνωρίζονται ως ισότιμα των αντίστοιχων φορέων επαγγελματικής εκπαίδευσης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει κάποιο όργανο ανάλογο με το ΔΙΚΑΤΣΑ που λειτουργεί στην Ελλάδα, ώστε να κρίνει την ισοτιμία τους.
Η αρχή θα γίνει με τις ξενοδοχειακές σπουδές και τις σπουδές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Έτσι, ο απόφοιτος του ελληνικού ΙΕΚ που θα έχει λάβει το κοινό δίπλωμα κατάρτισης στον τομέα του ξενοδοχοϋπαλλήλου ύστερα από δύο έτη σπουδών, θα μπορεί να αναζητήσει εργασία σε οποιαδήποτε από τις άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει το σύστημα.
Οι συζητήσεις και ο σχεδιασμός του θεσμού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως την άνοιξη, ώστε οι πρώτες σπουδές για τα κοινά διπλώματα να ξεκινήσουν από το 2003.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι Μελάς και Ρέππα για τη μη διαβίβαση του πορίσματος Τυχεροπούλου στη Δικαιοσύνη
- Χαλάνδρι: Εγκεφαλικά νεκρός ο 17χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι
- Μαρτίνεθ: «Ο Μπαντιό έχει συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό» – Τι είπε για τον Μοντέρο
- Νέα ζωή για το «Εργοστάσιο Τέχνης»
- Διεθνείς ανησυχίες για τον νόμο για την «εθνική ενότητα» της Κίνας – «Κακόβουλη δυσφήμιση», απαντά το Πεκίνο
- DSquared2: Οι βουτιές τους στα καταγάλανα νερά της Μυκόνου


