Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Being John Malkovich – Κριτική

Μια ταινία με υπόθεση που εξελίσσεται τόσο απρόβλεπτα, ώστε θα έπρεπε κανείς να έχει ανακαλύψει το μυστικό πορτάκι που οδηγεί κατευθείαν στο μυαλό του σεναριογράφου για να έχει ελπίδες να μαντέψει τη συνέχεια και το τέλος της. Συνεχείς εκπλήξεις και ανατροπές, καθώς και μια σειρά από ακραία σουρεαλιστικά ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν το τελείως παράδοξο […]

Μια ταινία με υπόθεση που εξελίσσεται τόσο απρόβλεπτα, ώστε θα έπρεπε κανείς να έχει ανακαλύψει το μυστικό πορτάκι που οδηγεί κατευθείαν στο μυαλό του σεναριογράφου για να έχει ελπίδες να μαντέψει τη συνέχεια και το τέλος της. Συνεχείς εκπλήξεις και ανατροπές, καθώς και μια σειρά από ακραία σουρεαλιστικά ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν το τελείως παράδοξο «στόρι», δημιουργώντας ένα σύμπαν πέρα από κάθε προηγούμενο. Κάτι σαν την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Lewis Carroll, ιδωμένη με την κινηματογραφική λογική του David Lynch. To ευφάνταστο αυτό σενάριο, μετατράπηκε από τα χέρια του Spike Jonze (σκηνοθέτης διαφημιστικών ταινιών και μουσικών βίντεο) στο ιδανικό όχημα για το θριαμβευτικό κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Στην πρώτη αυτή μεγάλου μήκους ταινία του κατάφερε να εξισορροπήσει τα ακραία στοιχεία του σεναρίου με τη δημιουργία ρεαλιστικών χαρακτήρων που, καθώς έρχονται σε αντιδιαστολή με το παράδοξο οικοδόμημα, βοηθούν στο να αναδυθεί το δεύτερο επίπεδο της ταινίας.
Εκτός από το κωμικό της μέρος, η ταινία καταπιάνεται υπόγεια με την ουσία της ταυτότητας και την τάση των ανθρώπων είτε να δανείζονται προσωπικότητες είτε να κινούν τα νήματα κρυμμένοι στο παρασκήνιο, σαν να χειρίζονται έμψυχες μαριονέτες. Αντίθετα από άλλους κινηματογραφιστές που προέρχονται από το χώρο της διαφήμισης ή του MTV, ο Jonze δεν χρησιμοποιεί τα εκφραστικά του μέσα για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά τα θέτει στην υπηρεσία του συνόλου της ταινίας. Επιπλέον, καταφέρνει να αποσπάσει πολύ καλές ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών. Ο John Cusack, ένας ηθοποιός με δυνατότητα να ερμηνεύσει ευρεία γκάμα ρόλων, υποδύεται τον μπερδεμένο και ανίκανο να δει τη ζωή κατάφατσα κεντρικό ήρωα. Η αγνώριστη Cameron Diaz είναι η σύζυγός του, που ανακαλύπτει μέσα από το κεφάλι του Malkovich την αρσενική της φύση, η Katherine Keener είναι το ιδανικό αντικείμενο του πόθου όλων, ενώ ο John Malkovich, υποδυόμενος τον εαυτό του, είναι απλώς ο John Malkovich. Ειδικά στις σκηνές όπου ερμηνεύει με τον τρόπο και το ύφος του Cusack -καθώς υποτίθεται ότι ελέγχεται από τον κεντρικό ήρωα- είναι πραγματικά συγκλονιστικός. Αποδεικνύει μάλιστα ότι δεν του λείπει και το χιούμορ, αφού δεν διστάζει να αυτοσαρκαστεί και να λοιδορήσει τη δημόσια εικόνα του. Το «Being John Malkovich» ήταν υποψήφιο για τρία Όσκαρ, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Β’ Γυναικείου Ρόλου. Η έκδοση DVD περιοχής 2 αποτελεί μικρογραφία της αμερικανικής special edition, καθώς αρκετά από τα έξτρα έχουν αφαιρεθεί (λανθασμένα το ελληνικό εξώφυλλο αναφέρει έξτρα που δεν υπάρχουν). Η εικόνα είναι πλήρους ανάλυσης, με πολύ καλή υφή και λεπτομέρεια, και ο ψηφιακός ήχος 5.1.

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024