Αυστηρή προειδοποίηση Μπους προς το Ιράν για την τρομοκρατία
Ένα σαφές μήνυμα απηύθυνε την Πέμπτη η αμερικανική ηγεσία προς την Τεχεράνη· ο Τζορτζ Ο. Μπους κάλεσε το Ιράν να παραδώσει τυχόν φυγάδες Ταλιμπάν που κατέφυγαν στο έδαφός του και υπενθύμισε το δόγμα «είτε είστε μαζί μας είτε εναντίον μας»...
29
«Το Ιράν θα πρέπει να συμβάλλει στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία»· αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα απηύθυνε την Πέμπτη ο Τζορτζ Ο. Μπους προς την Τεχεράνη, προειδοποιώντας τους Ιρανούς ηγέτες να μην παράσχουν καταφύγιο σε φυγάδες Ταλιμπάν ή μέλη της Αλ Κάιντα ή να επιχειρήσουν ανατροπή της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν.
«Το έθνος μας, στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, θα υπερασπιστεί το δόγμα είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας» επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που κυβερνητικές αναφορές πιθανολογούσαν πως το Ιράν ενδέχεται να αμφισβητήσει την εξουσία της μεταβατικής κυβέρνησης της Καμπούλ.
«Εάν, με οποιονδήποτε τρόπο, επιχειρήσουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, η συμμαχία θα τους αντιμετωπίσει, αρχικά με διπλωματικούς τρόπους» ήταν το μήνυμα του Τζορτζ Ο. Μπους προς την ηγεσία της Τεχεράνης, στην οποία κατέστησε σαφές πως «είναι προς το συμφέρον της ένα σταθερό Αφγανιστάν».
Όσον αφορά στην πιθανότητα το Ιράν να έχει δώσει καταφύγιο σε στελέχη των Ταλιμπάν ή της Αλ Κάιντα, ο ηγέτης των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέψουν στους δολοφόνους της Αλ Κάιντα να κρυφτούν στο έδαφός τους» -και οφείλουν να παραδώσουν όσους το έχουν ήδη κάνει.
Πάντως η ιρανική ηγεσία αρνήθηκε πως φιλοξενεί στο έδαφός της «τρομοκράτες», όπως είχαν ισχυριστεί οι Times της Νέας Υόρκης, επικαλούμενοι πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
«Τα σύνορά μας είναι τελείως κλειστά και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση να εισέλθουν στη χώρα μέλη της Αλ Κάιντα, μαχητές και οπαδοί του Μπιν Λάντεν» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της ασιατικής χώρας.
Και προσέθεσε πως η Τεχεράνη δεν προσπαθεί να επέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν. «Ο αφγανικός λαός πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του» ήταν η θέση που εξέφρασε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters
- Μενίδι: Συνεχίζεται η δίκη για τον Μάριο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα – «Εμείς δεν ρίχναμε πιστολιές»
- Επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
- Η Τσέλσι στα χνάρια του Τιτανικού: Σπάει αρνητικά ρεκόρ και κινδυνεύει να… βυθιστεί (vids, pics)
- Κρήτη: Εξαφάνιση 43χρονης – Τα πρώτα ευρήματα από τις έρευνες
- Λιοσίων: Αποσωληνώθηκε η 16χρονη που παρασύρθηκε από μηχανή και εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτη
- «Πάμε μια βόλτα;»: Όταν η μητέρα του Λαζόπουλου έψαχνε την προίκα της Τασούλας
- Επιστημονική Ημερίδα στην Ερμούπολη με αντικείμενο πρακτικά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας
- Ημέρα της Γης – Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442