Μικρή η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στις δαπάνες για την υγεία
Τη μικρότερη συμμετοχή στις δαπάνες για την υγεία έχει το ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως προκύπτει από έκθεση που συνέταξε η Κομισιόν, ύστερα από πρόταση της Ελληνίδας επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου.
Μόλις το 56,3% των δαπανών για την υγεία καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συντάχθηκε κατόπιν πρότασης της Ελληνίδας επιτρόπου, Αννας Διαμαντοπούλου. Έτσι, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χώρών της ΕΕ που έχουν τη μικρότερη συμμετοχή στις δαπάνες για την υγεία. Στην αμέσως επόμενη θέση είναι η Ολλανδία.
Όπως αναφέρει, την Πέμπτη, η εφημερίδα Η Ναυτεμπορική, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα καλύπτουν το 43,7% των δαπανών για την υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, παρά τη μικρή συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, οι συνολικές δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) είναι αρκετά υψηλές. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των υπόλοιπων κρατών – μελών της ΕΕ.
Οι συνολικές δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα φτάνουν στο 8,4% του AEΠ, που είναι και το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό στην EΕ μετά τη Γερμανία (10,3%), τη Γαλλία (9,3%) και την Ολλανδία (8,7%).
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ