Αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στο Κανταχάρ
Θέμα χρόνου είναι πλέον η πτώση του Κανταχάρ -τελευταίου προπύργιου των Ταλιμπάν-, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα στελέχη της αφγανικής αντιπολίτευσης, καθώς Αμερικανοί στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί στη γύρω περιοχή.
31
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τη Δευτέρα μεγάλη επιχείρηση για την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, της πόλης Κανταχάρ, όπου αμερικανικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις αλεξιπτωτιστών και μεταφέρουν άρματα μάχης και πυροβόλα. Η αφγανική αντιπολίτευση υποστηρίζει μάλιστα ότι η πτώση του Κανταχάρ είναι πλέον θέμα χρόνου.
Η επιχείρηση άρχισε με το σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης από τα αμερικανικά αεροσκάφη, που άνοιξαν το δρόμο στους άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας για να καταλάβουν το αεροδρόμιο που βρίσκεται 20χλμ. από την πόλη Τάχτα Πουλ και 45χλμ. ανατολικά του Κανταχάρ.
Οι Ταλιμπάν παραδέχτηκαν ότι οι αντίπαλοί τους ελέγχουν την οδό που οδηγεί στο Κανταχάρ, όπου βρίσκονται η έδρα του καθεστώτος του μουλά Ομάρ και πολλοί στενοί συνεργάτες του.
Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν ένα μυστικό διάδρομο προσγείωσης σε ερημική τοποθεσία του νοτίου Αφγανιστάν και δημιουργούν αεροπορικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη φάση του πολέμου εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα.
Στο Κανταχάρ είναι «εγκλωβισμένος» ο Μπιν Λάντεν
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντάλα Αμπντάλα, υποστήριξε ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ και ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ακόμη στο Κανταχάρ και παραμένουν αποκλεισμένοι από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
«Πιστεύω ότι ο Οσάμα και οι άνδρες του είναι αποκλεισμένοι, δεν μπορούν να δρουν σε όλη τη χώρα» τόνισε ο Αμπντάλα σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πάντως ότι η υπόθεση της σύλληψής τους «δεν έχει τελειώσει». Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας τόνισε επίσης ότι δεν θα σταλούν δυνάμεις της Συμμαχίας στο Κανταχάρ, όπου έχουν αναπτυχθεί από χθες αμερικανικές δυνάμεις.
Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας ανέφερε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της έχουν καταλάβει την πόλη Κουντούζ, τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν. Έτερος εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε ότι ο Μοχάμαντ Νταούντ, ο βασικός διοικητής των δυνάμεων που μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, μπήκε στην πόλη Κουντούζ μία ημέρα μετά την είσοδο των ανδρών του πολέμαρχου Ντόστουμ στην πόλη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Οικο-δυστοπία: Πώς Ασία και Αφρική φαντάζονται το τέλος
- Ένα emoji είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή (στη δουλειά)
- Αβεβαιότητα περιβάλλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Ιράν – Τα μηνύματα Τραμπ και δηλώσεις της Τεχεράνης
- Κρις Τζένερ: Η οργή για το λίφτινγκ των 100.000 δολαρίων που «υποχώρησε» πρόωρα
- Ευρώπη: Ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 12% έως το 2100 – Ποιες χώρες θα πληγούν πλησούν περισσότερο;
- Μάλτα: H χώρα της Ευρώπης που η βενζίνη είναι πάντα φθηνή – Δεν οφείλεται σε κάποιο «μαγικό»
- Μπορεί το Tinder να ξανακερδίσει τις γυναίκες;
- Εξπρές επιστροφές φόρου κάθε εβδομάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442