Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026
weather-icon 29o
Αύξηση 0,5% σημείωσε το γαλλικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

Αύξηση 0,5% σημείωσε το γαλλικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

Υψηλότερος του αναμενόμενου ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, με κινητήριο μοχλό τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες των γαλλικών νοικοκυριών. Οι αναλυτές, πάντως, προβλέπουν επιβράδυνση στο τέταρτο τρίμηνο.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

27

Ταχύτερος του αναμενόμενου ήταν το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2001 ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας. Κινητήριος μοχλός ήταν οι καταναλωτικές δαπάνες των γαλλικών νοικοκυριών. Οι αναλυτές επιμένουν, εντούτοις, ότι η μείωση των εξαγωγών και η αύξηση της ανεργίας θα μετριάσει κατά πάσα πιθανότητα στο τελευταίο τρίμηνο φέτος την ανάπτυξη της υπ αριθμόν 2 οικονομίας της ευρωζώνης.


Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο με ρυθμό 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 0,3%.


Το γαλλικό ΑΕΠ σημείωσε στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου του 2001 αύξηση 0,2% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, μικρότερη αυτής για την οποία έκανε λόγο η προκαταρκτική εκτίμηση (0,3%).


Η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία αντιστοιχεί στο 1/5, περίπου, του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ. Η οικονομία της Γερμανίας -του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Γαλλίας- συρρικνώθηκε 0,1 το τρίτο τρίμηνο.


Οι εξαγωγές γαλλικών προϊόντων -οι οποίες αντιστοιχούν στο 1/3 του γαλλικού ΑΕΠ- σημείωσαν μείωση 1,5% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Την ίδια περίοδο, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%, ενώ η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση της τελευταίας εικοσαετίας. Γερμανία, ΗΠΑ και Ιαπωνία απορροφούν από κοινού το 1/4 των εξαγωγών γαλλικών προϊόντων.


Η καθίζηση των εξαγωγών οδήγησε τις γαλλικές επιχειρήσεις σε μείωση θέσεων εργασίας. «Οι καταναλωτές δεν πρόκειται να διασώσουν την οικονομία από την ύφεση», τονίζει ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Νίκολας Σόμπζακ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000
Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026
Cookies