Θα επαναπροωθηθούν οι λαθρομετανάστες, λέει η κυβέρνηση – Στον εισαγγελέα ο πλοίαρχος
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επαναπροωθηθούν στη χώρα εισδοχής οι περίπου 1.200 λαθρομετανάστες που μετέφερε το πλοίο Erenler. Προσωρινά, όμως θα φιλοξενηθούν στη Ζάκυνθο, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.
Στη Ζάκυνθο θα φιλοξενηθούν για 15 ημέρες οι 1.200 λαθρομετανάστες τους οποίους και μετέφερε το πλοίο Erenler, όπως αποφασίστηκε την Τρίτη σε σύσκεψη των αρμόδιων φορέων υπό τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργο Ανωμερίτη. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επαναπροωθηθούν οι παράνομοι μετανάστες στη χώρα εισδοχής.
Επίσης δόθηκαν οδηγίες προς τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε αναγκαία συνδρομή, ενώ αποφασίστηκε η προσωρινή διαμονή των οικογενειών (συνολικά 300 περίπου άτομα -125 παιδιά, 93 γυναίκες, 82 άνδρες) σε ξενοδοχείο της πόλης. Παράλληλα, άρχισαν η καταγραφή των ανδρών και η σταδιακή προώθησή τους στο χώρο του κλειστού γηπέδου.
Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές της Ζακύνθου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προσφέροντας ρούχα και τρόφιμα στους λαθρομετανάστες. Κοντά τους από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κλιμάκιο των «Γιατρών του Κόσμου», προκειμένου να συνδράμει ιατρικά. Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν σε συνεργασία με το νοσοκομείο Ζακύνθου και το ιατρικό προσωπικό του νησιού.
Εν τω μεταξύ, στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν την Τετάρτη ο πλοίαρχος και τα οκτώ μέλη του πληρώματος του πλοίου που μετέφερε του μετανάστες.
Αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του πλοίου, οι οποίοι κρύβονταν μέσα στο πλήθος των λαθρομεταναστών.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Πρωτόπαπα οι λαθρομετανάστες θα επαναπροωθηθούν στις χώρες τους, ενώ η κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί για την πάταξη των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.
Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επαναπροώθησής τους στη χώρα προέλευσής τους. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα, εάν επιλεγεί αυτή η λύση, θα εξαιρεθούν προσωρινά όσα παιδιά έχουν πρόβλημα υγείας, καθώς και οι οικογένειές τους. Πάντως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιτρέψει την παραμονή των λαθρομεταναστών στη χώρα.
Το ενδεχόμενο απέλασης των λαθρομεταναστών προκαλεί την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς. «Απαράδεκτη και βαθιά αντιλαϊκή» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί ενδεχόμενης επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος τονίζεται ότι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «ακυρώνει τους κυβερνητικούς κομπασμούς περί ευαισθησίας προς τους λαθρομετανάστες και εγκαινιάζει μια πιο σκληρή αντιμετώπιση ανθρώπων που έχουν γίνει αντικείμενο της πιο ανελέητης εκμετάλλευσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Συνασπισμού, που επισημαίνει ότι το νέο κύμα των εξαθλιωμένων προσφύγων οφείλεται στην επιλογή του πολέμου μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις γειτονικές χώρες. Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τους χαρακτηρίσει πολιτικούς πρόσφυγες και να απορροφήσει τα προβλεπόμενα κοινοτικά κονδύλια.
Ασυλο στους μετανάστες ζητούν και οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα». Ειδικότερα, όπως υποστήριξε ο υπεύθυνος αποστολών της οργάνωσης, μετά τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, είναι υποχρέωση της χώρας να δώσει άσυλο στους Αφγανούς, σε διαφορετική περίπτωση «η Ελλάδα θα παρανομήσει».
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.