Κινδύνευσαν περίπου 1.000 λαθρομετανάστες στο Ιόνιο
Περίπου 1.000 λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν στοιβαγμένοι σε σκάφος μήκους 60 μέτρων, που έπλεε ακυβέρνητο λόγω πυρκαγιάς, στο Ιόνιο, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Το σκάφος ρυμουλκείται στο λιμάνι της Ζακύνθου.
Στοιβαγμένοι σε ένα σκάφος μήκους 60 μέτρων, που έπλεε ακυβέρνητο λόγω πυρκαγιάς στο μηχανοστάσιό του, στο Ιόνιο, εντοπίστηκαν τις πρώτες ώρες της Δευτέρας περίπου 1.000 λαθρομετανάστες. Στην περιοχή επικρατούν εξαιρετικά άσχημες καιρικές συνθήκες, που δημιουργούν άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των μεταναστών αγνώστου υπηκοότητας.
Το σκάφος βρέθηκε, ύστερα από μεγάλη επιχείρηση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων δυτικά -νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Μαραθιάς (Κερί) της Ζακύνθου.
Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή -άνεμοι εντάσεως έως καιοκτώ Μποφόρ- και της κατάστασης του σκάφους που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των επιβαινόντων, κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός παραπλεόντων σκαφών. Περί τη 01:40 τα φεριμπότ «Κίμωλος ΙΙ» και «Ζάκυνθος» με επιβαίνοντες άνδρες του Λιμενικού Σώματος εντόπισαν το σκάφος και ξεκίνησαν προσπάθειες ρυμούλκησής του στο λιμάνι της Ζακύνθου.
Η ρυμούλκηση τουυπό τουρκικής σημαίας σκάφους γίνεται πολύ αργά, επειδή υπάρχει πρόβλημα με την άγκυρα του φορτηγού πλοίου, η οποία δεν μπορεί να ανελκυστεί. Το πλοίο αναμένται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ζακύνθου στις 12.30 το μεσημέρι.
Με εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Ανωμερίτη, και σε συνεννόηση με το βουλευτή Ζακύνθου, Διονύση Γκούσκο, μελετάται ο σχεδιασμός παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους λαθρομετανάστες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Ήδη κατευθύνονται προς το λιμάνι ασθενοφόρα. Παράλληλα, εξετάζεται η εξεύρεση χώρου για την παραμονή τους στο νησί ή το ενδεχόμενο να παραμείνουν στο πλοίο μέχρις ότου μεταφερθούν αλλού.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.