Καραγενάνη: Πρόσθετο τροφίμων ύποπτο για καρκινογένεση
Νέα Υόρκη: Η χρήση του υδατάνθρακα καραγενάνη ως πρόσθετου τροφίμων θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς πολυάριθμες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει έλκη και καρκίνο του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Health Perspectives των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.
Νέα Υόρκη: Η χρήση του υδατάνθρακα καραγενάνη ως πρόσθετου τροφίμων θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς πολυάριθμες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει έλκη και καρκίνο του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Health Perspectives των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.
Η Δρ Τζοάν Τόμπακμαν του Πανεπιστημίου της Αϊόβα ανασκόπησε τα αποτελέσματα 45 ερευνών σε ζώα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την καρκινογόνο δράση της καραγενάνης, ώστε να περιοριστεί η χρήση της ως πρόσθετου τροφίμων».
Η καραγενάνη, υδατάνθρακας που παράγεται από ερυθροφύκη, χρησιμοποιείται ευρέως ως σταθεροποιητής και μέσο αύξησης της πυκνότητας σε γαλακτοκομικά προϊόντα (ειδικά στα λεγόμενα «ελαφρά») και σε προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος.
Όπως εξηγεί η Δρ Τόμπακμαν στο Reuters Health, τα κύτταρα του πεπτικού συστήματος απορροφούν εύκολα την καραγενάνη, δεν μπορούν όμως να τη διασπάσουν. Η συσσώρευσή της στο εσωτερικό των κυττάρων μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή τους και στη συνέχεια τη δημιουργία έλκους. Και η δημιουργία έλκους, τονίζει η ίδια, φαίνεται να συνδέεται με την ανάπτυξη κακοηθειών.
Ο κίνδυνος καρκινογένεσης σε πειραματόζωα έχει επιβεβαιωθεί όσον αφορά στη μη διασπασμένη καραγενάνη, και βρίσκεται υπό εκτίμηση αναφορικά με τις μερικώς διασπασμένες μορφές.
Το 1972, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είχε επεξεργαστεί πρόταση για τον περιορισμό των τύπων καραγενάνης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα. Σύμφωνα όμως με τη Δρ Τόμπακμαν, η πρόταση ανακλήθηκε το 1979.
«Δεν έχει υπάρξει ουσιαστική ανασκόπηση από την FDA για την καραγενάνη από την εποχή των ερευνών που διενεργήθηκαν πριν από 20 χρόνια» αναφέρει η έκθεση. «Ωστόσο, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την καρκινογόνο δράση της μη διασπασμένης καραγενάνης και την επιβεβαίωση του δυναμικού της διασπασμένης καραγενάνης» συνεχίζει.
«Το κοινό πρέπει να είναι ενήμερο για τον κίνδυνο που σχετίζεται με κατανάλωση καραγενάνης, βάσει των μελετών σε ζώα» τονίζει η Δρ Τόμπακμαν.
health.in.gr
- Νικ Κέιβ και Μπράις Ντέσνερ: Πρώτη φορά υποψήφιοι για Χρυσή Σφαίρα
- Οι δύο όψεις του Κόντε
- Δημοσκόπηση: Τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν όλα τα κόμματα είχαν άλλον αρχηγό – Μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό
- LIVE: Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός
- Φρικιαστικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία του 38χρονου μοντέλου – Την τεμάχισε και την πολτοποίησε ο άντρας της
- Βουλή: Οι πρώτες κόντρες για τον προϋπολογισμό – Πιερρακάκης και Φάμελλος αντάλλαξαν «πυρά»

