27

Στους Αμερικανούς οικονομολόγους Τζορτζ Έικερλοφ, Μάικλ Σπενς και Τζόζεφ Στίγκλιτς απονεμήθηκε την Τετάρτη το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2001 για την ανάλυση των αγορών που χαρακτηρίζονται από ασύμμετρη πληροφόρηση.

Σύμφωνα με τους τρεις οικονομολόγους, πολλές αγορές χαρακτηρίζονται από ασύμμετρη πληροφόρηση: οι παράγοντες στη μία πλευρά της αγοράς έχουν πολύ καλύτερη πληροφόρηση από αυτούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά.

Για παράδειγμα, οι δανειζόμενοι γνωρίζουν καλύτερα από τους πιστωτές τους τις δυνατότητες αποπληρωμής, οι διευθύντες σύμβουλοι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων γνωρίζουν περισσότερα για την κερδοφορία της εταιρείας τους από τους μετόχους και οι εν δυνάμει πελάτες ξέρουν καλύτερα τις πιθανότητες ατυχήματος από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70, οι φετινοί υποψήφιοι έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της γενικής θεωρίας των αγορών με ασύμμετρη πληροφόρηση.

Οι γενικές αρχές της θεωρίας εφαρμόστηκαν σε πολλούς τομείς, από τις παραδοσιακές αγροτικές αγορές έως τις σύγχρονες αγορές χρηματοοικονομικών προϊόντων. Η συμβολή των τριών οικονομολόγων αποτέλεσε ουσιαστικά τον πυρήνα της λεγόμενης «οικονομίας της πληροφορίας».

Ο Τζορτζ Έικερλοφ, 61 ετών, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο Μάικλ Σπενς, 58 ετών, είναι καθηγήτης στο Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, 58 ετών, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ