Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
in.gr

Στους Τζ.Έικερλοφ, Μ.Σπενς και Τζ.Στίγκλιτς το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2001

Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Τζορτζ Έικερλοφ, Μάικλ Σπενς και Τζόζεφ Στίγκλιτς είναι οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για το 2001.

27

Στους Αμερικανούς οικονομολόγους Τζορτζ Έικερλοφ, Μάικλ Σπενς και Τζόζεφ Στίγκλιτς απονεμήθηκε την Τετάρτη το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2001 για την ανάλυση των αγορών που χαρακτηρίζονται από ασύμμετρη πληροφόρηση.

Σύμφωνα με τους τρεις οικονομολόγους, πολλές αγορές χαρακτηρίζονται από ασύμμετρη πληροφόρηση: οι παράγοντες στη μία πλευρά της αγοράς έχουν πολύ καλύτερη πληροφόρηση από αυτούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά.

Για παράδειγμα, οι δανειζόμενοι γνωρίζουν καλύτερα από τους πιστωτές τους τις δυνατότητες αποπληρωμής, οι διευθύντες σύμβουλοι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων γνωρίζουν περισσότερα για την κερδοφορία της εταιρείας τους από τους μετόχους και οι εν δυνάμει πελάτες ξέρουν καλύτερα τις πιθανότητες ατυχήματος από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70, οι φετινοί υποψήφιοι έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της γενικής θεωρίας των αγορών με ασύμμετρη πληροφόρηση.

Οι γενικές αρχές της θεωρίας εφαρμόστηκαν σε πολλούς τομείς, από τις παραδοσιακές αγροτικές αγορές έως τις σύγχρονες αγορές χρηματοοικονομικών προϊόντων. Η συμβολή των τριών οικονομολόγων αποτέλεσε ουσιαστικά τον πυρήνα της λεγόμενης «οικονομίας της πληροφορίας».

Ο Τζορτζ Έικερλοφ, 61 ετών, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο Μάικλ Σπενς, 58 ετών, είναι καθηγήτης στο Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, 58 ετών, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Καθώς η προσιτή διαβίωση γίνεται ολοένα και περισσότερο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει τον πρώτο επίτροπο της ΕΕ με άμεση ευθύνη για τη στέγαση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024