Η Πυξίδα μπήκε στα pits για λίγες εβδομάδες! Έπρεπε βλέπετε να ξεκουραστεί λιγάκι γιατί είχε αρχίσει να μπερδεύει το Βόρειο με το Νότιο Πόλο!!!

Και στην επιστροφή της στην Μπλογκόσφαιρα θέλησε να δείξει προς έναν τόπο πολύ αγαπημένο της, καταπράσινο, χαρούμενο!

Για την Ιρλανδία ο λόγος, ή αλλιώς Εϊρε εάν προτιμάτε. Πρώτος σταθμός: το κάστρο του Μπλάρνι.

Το Blarney είναι ένα μικρό χωριό μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Κορκ, στη νοτιοανατολική πλευρά της Ιρλανδίας. Ζει από τον τουρισμό και αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο ομώνυμο κάστρο του, το οποίο κάθε άλλο παρά επιβλητικό είναι. Χρωστάει όμως τη φήμη του σε μία… πέτρα!

Μεσαιωνικής κατασκευής γνώρισε της μεγαλύτερες στιγμές του τον 14ο αιώνα όταν ο βασιλιάς του Munster, Cormac McCarthy το είχε επιλέξει ως βασική κατοικία του. Ο McCarthy είχε ενισχύσει με περίπου 4.000 στρατιώτες τον Robert the Bruce (τον θυμάστε μήπως στην ταινία Braveheart, που είχε πάντως αρκετές ιστορικές ανακρίβειες;) στην ιστορική μάχη του Bannockburn το 1314. Ο θρύλος λέει ότι ο Bruce εις ένδειξη ευγνωμοσύνης προσέφερε στον McCarthy για τις υπηρεσίες του ένα κομμάτι από τη Stone of Scone, η οποία χρησιμοποιείτο για τη στέψη των Σκωτσέζων βασιλιάδων. Αλλοι υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για κομμάτι της Lial Fail, της πέτρας στην οποία στέφονταν οι Ιρλανδοί βασιλιάδες. Όπως και να έχει πλέον είναι γνωστή ως Η Πέτρα του Μπλάρνι!

Χιλιάδες επισκεπτών επισκέπτονται κάθε χρόνο το μικρό αυτό κάστρο προκειμένου να φιλήσουν την πέτρα, η οποία βρίσκεται στο τελευταίο διασωθέν επίπεδο του κτίσματος. Λέγεται ότι όποιος τη φιλήσει αποκτά αυτομάτως ευγλωττία, για αυτό και δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί, δικηγόροι κοκ που την τιμούν!

Μετά από αίτημα του Γκρινιάρη, προσέθεσα την παρακάτω φωτογραφία, για να δείτε πώς ακριβώς μπορεί κάποιος να φιλήσει την Πέτρα του Blarney! Δανείστηκα τη φωτογραφία από το www.blarneycastle.ie καθότι εμείς δεν προχωρήσαμε στο εγχείρημα και έτσι δεν βγάλαμε δικές μας. Ένας υπάλληλος κρατάει τον… προσκυνητή και εάν θυμάμαι καλά, υπάρχει ακόμα ένας, ο οποίος σε βγάζει φωτογραφία την ώρα που το επιχειρείς. Προσωπικά, αντιμετώπιζα εκείνη την εποχή πρόβλημα στη μέση και είχα αγχωθεί για το εάν θα μπορούσα να αποφύγω τις… ασκήσεις κοιλιακών.

Προτίμησα, λοιπόν, την φωτογραφία, που ακολουθεί παρακάτω, με την υπέροχη θέα προς την πόλη του Μπλάρνι.

Η πέτρα λέγεται επίσης και Stone of Eloquence. Πάντως, εάν κρίνω από τη δική μας εμπειρία, τότε μάλλον δικαιολογείται η φήμη της. Ουδείς από την παρέα την φίλησε (για διαφόρους λόγους ο καθένας) και όμως! Το βράδυ ρίξαμε έναν καυγά τρικούβερτο! Που να είχαμε φιλήσει και την πέτρα! Τι θα έλεγε το στόμα μας…

Το κάστρο του Blarney παρέμεινε διακαής πόθος για την Ελισσάβετ Α, τη Βασίλισσα της Αγγλίας. Η Virgin Queen(Παρθένος Βασίλισσα) είχε διατάξει τον αιώνια αγαπημένο της, Robert Dudley, Κόμη του Λέστερ, να φέρει κάτω από το στέμμα της το ανυπότακτο αυτό κομμάτι ιρλανδικής γης. O McCarthy, όμως, αντιστεκόταν σθεναρά και καθυστερούσε με οποιοδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις με τους Αγγλους. This is all Blarney, ανέκραξε εκνευρισμένη η Ελισσάβετ, δίνοντας στη λέξη blarney την έννοια της γαλιφιάς!

Περισσότερα για το Κάστρο μπορείτε να διαβάσετε στον επίσημο δικτυακό τόπο του.

Καθότι, όμως, πριν λίγες ημέρες η Ιρλανδία γιόρτασε την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο του Γκρινιάρη με ποιον τρόπο οι Ιρλανδοί του Λονδίνου τίμησαν τον προστάτη της χώρας τους, αλλά και τι έφαγαν!

Και επειδή, την Κυριακή που μάς πέρασε, Καθολικοί και Διαμαρτυρόμενοι γιόρτασαν το Πάσχα, μπορείτε να διαβάσετε στις Κόκκινες Νύχτες της Σοφίας τα αγγλικά έθιμα.