35

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων σήμερα, Δευτέρα, και στη χώρα μας γιορτάζουν περίπου δύο εκατομμύρια άτομα τρίτης ηλικίας. Την ίδια ώρα, έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των χωρών με το γηραιότερο πληθυσμό.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΠΟΥ, τα άτομα τρίτης ηλικίας καταλαμβάνουν σήμερα το 20% του ελληνικού πληθυσμού. Το 2020 το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 27,5%.


Η πρώτη χώρα σε όλο τον κόσμο με το γηραιότερο πληθυσμό θα είναι το 2020 η Ιαπωνία, καθώς το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 θα φτάσει στο 31%. Θα ακολουθήσουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ελβετία. Μάλιστα, η χώρα μας θα έχει τα περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών στο σύνολο του πληθυσμού των ατόμων τρίτης ηλικίας.


Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου όρου ζωής και τη μείωση των γεννήσεων. Ο δείκτης υπογεννητικότητας στην Ελλάδα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης, με αντιστοιχία 1,3 παιδιών ανά γυναίκα, τη στιγμή που στην Τουρκία η αντιστοιχία είναι 2,38 παιδιά ανά γυναίκα.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μήνυμά του προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσει ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τα άτομα τρίτης ηλικίας και τα επιμέρους μέτρα υλοποίησης του.


Ο σύνδεσμος κοινωνικών λειτουργών της Ελλάδας απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.


Τελευταία ενημέρωση: 6:50

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ