Αμετάβλητα άφησε για μία ακόμη φορά τα επιτόκια η ΕΚΤ
Αντίθετα από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία «υπέκυψε» στις πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άφησε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 4,5%, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που έχει η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση στις αγορές της ζώνης του ευρώ.
28
Αντίθετα από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία «υπέκυψε» στις πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άφησε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 4,5%, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που έχει η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση στις αγορές της ζώνης του ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΚΤ λήφθηκε έπειτα από… τηλεφωνική συνεννόηση των μελών της και όχι με το συνήθη τρόπο των κατ ιδίαν διαβουλεύσεων. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη ενδεχομένως να είχε ληφθεί νωρίτερα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δείξει επανειλημμένως ότι πρώτο της μέλημα αποτελεί η αντιμετώπιση του πληθωριστικού κινδύνου και όχι τόσο η τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι μάλλον αποθαρρυντικά. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε για μία ακόμη φορά τον Ιούνιο. Στη Γαλλία μάλιστα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενός -και πλέον- έτους, ενώ στη Γερμανία οι λιανικές πωλήσεις αναμένεται να παραμείνουν στάσιμες για τον υπόλοιπο χρόνο.
Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι με την απόφαση της Πέμπτης στην πραγματικότητα αναβλήθηκε η περικοπή των επιτοκίων, καθώς η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας καθιστά μία τέτοια κίνηση απαραίτητη.
Όπως μεταδίδει το BBC, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνέλθει και πάλι στις 30 Αυγούστου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βόλος: Γυναίκα έπεσε στο δρόμο μαζί με το μπαλκόνι
- Σχεδόν 23 εκατομμύρια επιπλέον θάνατοι παγκοσμίως έως το 2030 – Ποιος ο λόγος
- H SpaceX αγοράζει την xAI σε συμφωνία-μαμούθ 1,25 τρισ.
- Θα το πάρει το κορίτσι; Τα «έχασε» ο Τιμοτέ Σαλαμέ σε ερώτηση για τον γάμο του με την Κάιλι Τζένερ
- Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή χωρίς αναστολή 24χρονος για τον ξυλοδαρμό της εγκυμονούσας συντρόφου του
- Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος θα συμμετάσχει στο διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος»

