Μόνο υλικές ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Σκύρο – Διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέγεθος
Ιδιαίτερα αισθητή στην Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες αλλά και την Αττική, έγινε η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη Σκύρο στις 3:20 τα ξημερώματα της Πέμπτης, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Από το σεισμό προκλήθηκαν υλικές ζημιές και προβλήματα στην υδροδότηση του νησιού. Πάντως, οι μετρήσεις των Γεωδυναμικών Ινστιτούτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δίνουν διαφορετικό μέγεθος του σεισμού. Κοινή, όμως, είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων ότι πρόκειται για κύριο σεισμό.
Ιδιαίτερα αισθητή στην Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες αλλά και την Αττική, έγινε η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη Σκύρο στις 3:20 τα ξημερώματα της Πέμπτης, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Από το σεισμό προκλήθηκαν υλικές ζημιές και προβλήματα στην υδροδότηση του νησιού. Πάντως, οι μετρήσεις των Γεωδυναμικών Ινστιτούτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δίνουν διαφορετικό μέγεθος του σεισμού. Κοινή, όμως, είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων ότι πρόκειται για κύριο σεισμό.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, πάνω από 90 σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές, ενώ 25 αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από βράχους. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από το Δήμο Σκύρου, ρωγμές καταγράφηκαν μέχρι στιγμής σε 60 περίπου σπίτια. Προς το παρόν, το νησί έχει μείνει χωρίς νερό, λόγω προβλήματος που προκλήθηκε από το σεισμό στις εγκαταστάσεις υδροδότησης. Πρόβλημα παρουσιάστηκε και στο κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, εξαιτίας των κατολισθήσεων.
Στη Σκύρο υπηρεσιακά κλιμάκια
Οι σεισμόπληκτοι θα έχουν την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση της πολιτείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ.
Στη Σκύρο μετέβη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Φούρλας, και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος των ζημιών. Από το πρωί της Πέμπτης συσκέφθηκαν με τις Αρχές του νησιού και επέστρεψαν στην Αθήνα.
Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την άμεση εκταμίευση 50 εκατ. δρχ, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Ο γγ Πολιτικής Προστασίας, καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου μετέβη με κυβερνητικό κλιμάκιο, στη Σκύρο, για επί τόπου εκτίμηση ζημιών. Στο νησί μετέβη, επίσης, κλιμάκιο του ΟΑΣΠ και του ΥΠΕΧΩΔΕ, με επικεφαλής τον υφυπουργό Δημοσίων Έργων Νάσο Αλευρά.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών εκταμίευσε ποσό 50 εκατομμυρίων δραχμών για τις πρώτες ανάγκες του Δήμου.
Κοινό σημείων όλων των αναφορών είναι η ψυχραιμία που επέδειξαν οι κάτοικοι του νησιού, σε αντίθεση με πολλούς κατοίκους της Αθήνας, της Θεσσαλίας αλλά και της Κεντρικής Ελλάδας, οι οποίοι βγήκαν από τα σπίτια τους, με το φόβο ότι θα επακολουθήσουν ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.
Διαφορετικές μετρήσεις
Ως προς το μέγεθος του σεισμού, δόθηκαν στη δημοσιότητα διαφορετικές μετρήσεις από τα Γεωδυναμικά Ινστιτούτα. Ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος, δήλωσε ότι το μέγεθος του σεισμού στη Σκύρο, που είχε επίκεντρο τα βόρεια παράλια του νησιού, ήταν λίγο μεγαλύτερο από αυτό που δόθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, περίπου στο 6,3 Ρίχτερ.
Εξάλλου, μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που έδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψαν ξένα εργαστήρια γεωφυσικής, μεταξύ των οποίων και του Μονάχου, το οποίο κατέγραψε σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Κολοράντο και άλλα αμερικανικά ινστιτούτα κατέγραψαν σεισμό μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ. Αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο κατάγραψε σεισμό μεταξύ των 5,7 και 5,8 βαθμών.
Μάλιστα, ο κ. Παπαζάχος αποκάλυψε ότι η επιστημονική του ομάδα είχε προβλέψει το σεισμό πριν από 18 περίπου μήνες, αλλά δεν είχε ενημερώσει την Πολιτεία, επειδή εκτίμησε ότι θα ήταν μία σεισμική δόνηση που δεν θα δημιουργούσε προβλήματα, όπως και έγινε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2000 η ομάδα του είχε στείλει τηλεγράφημα στο περιοδικό Geophysical Journal International για αναμενόμενη σεισμική δόνηση με τα εξής χαρακτηριστικά: «Μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συν – πλην 0,4, επίκεντρο 39.7 βόρειο πλάτος και 23.7 ανατολικό μήκος και χρόνο 2001.2. συν – πλην ενάμιση χρόνο».
Ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι ο σημερινός σεισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας σεισμός έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γιώργος Σταυρακάκης, εκτίμησε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και προέβλεψε ότι «θα υπάρξει δυστυχώς πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα».
Ο κ. Σταυρακάκης χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο και όχι σε στεριά. Αναφερόμενος στις διαφορετικές εκτιμήσεις ότι ο σεισμός ήταν λίγο μεγαλύτερος από 5,7 ανέφερε: «Εμείς βασίζουμε τις μετρήσεις μας στο δίκτυο σεισμογράφων που έχει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Αυτό μετράμε, αυτό ανακοινώνουμε. Πάντα όμως μπορεί να υπάρξουν κάποια μικροσφάλματα».
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Κολοράντο και των άλλων αμερικανικών ινστιτούτων, ότι ο σεισμός ήταν 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ, ο κ. Σταυρακάκης το απέδωσε στο γεγονός ότι η μέτρηση γίνεται από τεράστιες αποστάσεις «για αυτό υπάρχουν κάποια σφάλματα».
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Παπαζάχου, ότι ο ίδιος και η ομάδα του είχαν προβλέψει το σημερινό σεισμό στη Σκύρο, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να διαφωνήσω εγώ με όσα λέει ο κ. Παπαζάχος».
Τέλος, ο κ. Σταυρακάκης πρόβλεψε ότι δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα από το σημερινό σεισμό. «Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να κάνουμε τέτοιου είδους αναλύσεις. Αυτό είναι ο χειρότερος εχθρός» τόνισε χαρακτηριστικά.
Την εκτίμησή του ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εξέφρασε και ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Τόνισε ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και συνέστησε ψυχραιμία.
Πάντως, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Ο πρώτος μετασεισμός είχε μέγεθος 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.