“Κάντε το μόνοι σας”: Τεστ γονιμότητας για άνδρες και γυναίκες
Λονδίνο: Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμπιγχαμ και της γυναικολογικής κλινικής της πόλης, με επικεφαλής τον Κρις Μπάρατ, καθηγητή Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ανέπτυξαν δοκιμασίες γονιμότητας για άνδρες και γυναίκες που θα γίνονται στο σπίτι, χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο νοσοκομείο.
Λονδίνο: Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμπιγχαμ και της γυναικολογικής κλινικής της πόλης, με επικεφαλής τον Κρις Μπάρατ, καθηγητή Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ανέπτυξαν δοκιμασίες γονιμότητας για άνδρες και γυναίκες που θα γίνονται στο σπίτι, χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο νοσοκομείο.
Το νέο τεστ θα έχει την ικανότητα να διακρίνει με ακρίβεια της τάξης του 95% εάν το σπέρμα έχει την απαραίτητη “κινητικότητα”, ώστε να γονιμοποιήσει το ωάριο. Η κινητικότητα του σπέρματος είναι ο κυριότερος ποιοτικός παράγοντας που καθορίζει την ανδρική γονιμότητα.
Καθώς τα νέα τεστ θα δίνονται χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία, οι επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια θα αναζητούν ευκολότερα θεραπεία.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, πολλοί άνδρες νιώθουν σήμερα “ντροπή” όταν πρόκειται να δώσουν σπέρμα για εξέταση.
“Πολλοί άνδρες ντρέπονται να επισκεφθούν το γιατρό τους ή το νοσοκομείο, προκειμένου να δώσουν δείγμα σπέρματος για εξέταση. Το 30% των ανδρών που κλείνουν ραντεβού για εξέταση σπέρματος τελικά δεν εμφανίζεται. Το νέο τεστ μπορεί να γίνεται στην άνεση του σπιτιού, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση” δήλωσε ο καθηγητής Μπάρατ στο BBC News Online
Εκτός όμως από τους άνδρες, παρόμοιο τεστ αναμένεται και για τις γυναίκες. Οι τελευταίες θα μπορούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του κύκλου τους να κάνουν το τεστ στα ούρα τους, προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα μιας ορμόνης η οποία είναι σημαντική για τη γονιμότητα. Παρά το γεγονός ότι για να ελεγχθεί η γονιμότητα μιας γυναίκας απαιτούνται πολλές εξετάσεις, η παρουσία ή η απουσία της συγκεκριμένης ορμόνης παίζει καθοριστικό ρόλο.
Η πρωτοτυπία και η αποτελεσματικότητα των νέων τεστ θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας που θα διεξαχθεί στη Λοζάνη.
Το τεστ για τις γυναίκες θα είναι διαθέσιμο προς το τέλος του έτους, ενώ αυτό του σπέρματος το Φεβρουάριο του 2002.
health.in.gr
- Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία – Κομμένα δέντρα, πλημμυρισμένοι δρόμοι, χιλιάδες κεραυνοί
- Ο ΠΑΟΚ ρώτησε για τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ – Τι ισχύει με τον αδερφό του Χουάντσο
- «Ένα εκκλησάκι για τα θύματα»: Τι μάθαμε για το μπάζωμα στα Τέμπη από την παραπομπή Τριαντόπουλου-Αγοραστού
- The Expla-in Project | Mobbing: Η «ψυχολογική τρομοκρατία» στις ζωές γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Το παράδειγμα με το στυλό που εξηγεί τα όρια των «έξυπνων μηχανών»
- «Είμαι περήφανη παρθένα» – Η αδελφή της Γκρέτα Τούνμπεργκ τραγουδάει, κάνει σπαγκάτο, δεν φέρει καμία ευθύνη
- Στη Συρία ο Γκουτέρες – Η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του ΟΗΕ από το 2009
- Αυτοκίνητα: Τα κινεζικά brands επεκτείνονται στην Ελλάδα – Οι μεγάλοι παίκτες και η εικόνα στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)






























![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442