Την αναβολή της ανακοίνωσης για τις υπογραφές αποφάσισε η Εκκλησία
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέβαλε τη Δευτέρα την ανακοίνωση του αριθμού των υπογραφών, που συγκέντρωσε η Εκκλησία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέβαλε τη Δευτέρα την ανακοίνωση του αριθμού των υπογραφών, που συγκέντρωσε η Εκκλησία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες.
Όπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, η αναβολή αποφασίστηκε διότι «η Εκκλησία της Ελλάδος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί αυτή την ώρα οι δικές της ενέργειες στο ζήτημα των ταυτοτήτων να εκληφθούν ή κακόπιστα να ερμηνευτούν ως ανάμειξη άμεση ή έμμεση, θετική ή αρνητική, στα πολιτικά δρώμενα.
»Δεν επιθυμεί να γίνει μέρος του οιουδήποτε πολιτικού προβλήματος. Δεν προσφέρεται ως άλλοθι, αφορμή ή ευκαιρία για αλλότρια παίγνια είτε από παράγοντες του εσωτερικού είτε από δυνάμεις του εξωτερικού. Η ιδία γνωρίζει καλώς τα κύρια πνευματικά της καθήκοντα και τα όρια των υποχρεώσεών της έναντι της ελληνικής κοινωνίας την οποία με αυταπάρνηση διακονεί».
Με αυτό το σκεπτικό, οι ιεράρχες αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα να αναβάλουν, για καταλληλότερο χρόνο «την παρουσίαση των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων της δημοψηφισματικής πρωτοβουλίας της, την ανακοίνωση των θέσεων και των περαιτέρω πρωτοβουλιών της επί του θέματος της συλλογής των υπογραφών με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προαιρετική ή όχι αναγραφή του θρησκεύματος στα δελτία ταυτότητας».
Οι ανακοινώσεις της Εκκλησίας δεν αναμένεται να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι και το όλο θέμα παραπέμπεται για το φθινόπωρο.
Σχόλια Ρέππα
«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε την απόφαση της ΔΙΣ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε, επίσης, ότι ιδιαιτέρως είναι θετικό το γεγονός ότι η Ιεραρχία της Ελλάδας αποσαφηνίζει πως η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι και δεν θα γίνει τμήμα ή στοιχείο πολιτικού παιχνιδιού.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.