Την Ευρωπαϊκή Ένωση δικαίωσε ο ΠΟΕ για τις αμερικανικές φοροαπαλλαγές
Την Ευρωπαϊκή Ένωση δικαίωσε τελικά την περασμένη Παρασκευή επιτροπή του ΠΟΕ σχετικά με τις φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων ύψους 4 εκατ. δολαρίων σε αμερικανικά αγαθά.
27
Την Ευρωπαϊκή Ένωση δικαίωσε τελικά την περασμένη Παρασκευή επιτροπή του ΠΟΕ σχετικά με τις φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων ύψους 4 εκατ. δολαρίων σε αμερικανικά αγαθά.
Η επιτροπή του ΠΟΕ χαρακτήρισε τις φοροαπαλλαγές ως παράνομες κρατικές επιδοτήσεις και κάλεσε τις ΗΠΑ να τις αποσύρουν άμεσα, απορρίπτοντας έτσι το νόμο της αμερικανικής κυβέρνησης που επέτρεπε σε περισσότερες από 500 επιχειρήσεις (ανάμεσα τους οι Boeing και Motorola) να εξοικονομούν εκατ. δολάρια ετησίως.
Εφόσον η έφεση των ΗΠΑ δεν έχει αποτέλεσμα, η ΕΕ θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις τεσσάρων εκατ. δολαρίων (1,58 δισ. δραχμές) σε αμερικανικά αγαθά.
Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ (και αντιστρόφως), με τις συναλλαγές τους να ανέρχονται στο 38% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και στο 42% του εμπορίου υπηρεσιών.
Ενστάσεις από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
Την ίδια ώρα όμως, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καλούν την Κομισιόν να μην προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, καθώς αυτές θα μπορούσαν να πλήξουν τα συμφέροντα τους.
«Μόνο χαμένοι μπορεί να υπάρξουν σε αυτή τη διαμάχη» δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής εμπορικής πολιτικής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Χημικής Βιομηχανίας (το οποίο εκπροσωπεί 40.000 εταιρείες), Ρενέ βαν Σλότεν.
«Δεν μπορείς να πεις ότι θα αναλάβεις δράση εναντίον των αμερικανικών χημικών εταιρειών για παράδειγμα, επειδή θα πλήξεις τις ευρωπαϊκές χημικές εταιρείες επίσης. Ελπίζουμε ότι η λογική θα επικρατήσει» προσέθεσε.
Η απόφαση του ΠΟΕ, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, αναμένεται να πυροδοτήσει τη διατλαντική αντιπαράθεση σε ορισμένα «καυτά» θέματα, όπως η απειλή των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και την απόφαση του Τζορτζ Ο. Μπους να μην επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Τελευταίο φιλικό πριν τη Ναϊμέγκεν
- Σύρος: Αναπαράσταση και αυτοψία στο σπίτι όπου μαχαιρώθηκε η 42χρονη διασώστρια
- [ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση
- Τσιτσιπάς: «Τα αεροδρόμια θα έπρεπε να έχουν μια ουρά για όσους ξέρουν να βγάζουν το λάπτοπ τους»
- TikTok και σούπερ μάρκετ: Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που ψωνίζουμε
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με ισχυρά φαινόμενα και πτώση θερμοκρασίας – Red code σε τρεις περιοχές
- Φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιλάμε πιο απότομα;
- Παναθηναϊκός: «Το ποσοστό μεταπώλησης που διατήρησε η Χάποελ Μπερ Σεβά στον Κάνγκουα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)









![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442